Novosti

Hrvatski fotografi među finalistima Rovinj Photodaysa

Međunarodni fotografski festival Rovinj Photodays objavio je finaliste i pobjednike svoga desetog izdanja, koje se održalo 5. i 6. svibnja u tom istarskom gradu.

Na ovogodišnji jubilarni natječaj pristiglo je više od 8600 fotografija, koje je prijavilo oko 600 autora iz 27 država, rekao je direktor festivala Denis Redić na konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Žiriranje se odvijalo u dva kruga. Nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala preuzeli su sve radove i suzili izbor glavnom selektoru Willieju Ostermanu koji je zatim odabrao po tri finalista u svakoj kategoriji, njih ukupno 20. Prema njegovim riječima, odabir fotografija za izložbu pokazao se kao vrlo zahtjevan zadatak, jer su brojni fotografi poslali velik broj dojmljivih vizualnih trenutaka.

Valja istaknuti kako se ove godine među finalistima pozicioniralo čak četvero autora iz Hrvatske: Vlado Kos u kategoriji arhitekture (dobitnik 3. nagrade), Saša Četković u kategoriji portret (dobitnik 3. nagrade), a u kategoriji umjetnički koncept Domagoj Burlović (dobitnik 1. nagrade) i Snježana Bratanović (dobitnica 3. nagrade). Četvero autora dolaze iz Srbije, troje iz BiH, po dvoje iz Italije, Makedonije i Slovenije, po jedan iz Španjolske i Švedske, a tu je fotografski duo iz Velike Britanije.

Izložba radova ovih 20 autora središnje je događanje Festivala Rovinj Photodays 2017., a održava se u Zavičajnom muzeju grada Rovinja.

Galeriju finalista i pobjednika možete pogledati na službenoj web stranici festivala.