Ana Horvat i Damian Nenadić

Ana Horvat diplomirala je 2003. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Izlagala na više samostalnih i skupnih izložbi. Godine 2008. osvojila je T-HT@msu.hr nagradu. Uz kiparstvo, instalacije i fotografiju, bavi se i animacijom crtanih filmova. Autorica je dvaju kratkih animiranih filmova.

Damian Nenadić diplomirao je 2004. godine biologiju na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu, a zatim snimanje 2012. na dodiplomskom studiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na više samostalnih i skupnih fotografskih izložbi. Radio je na raznim filmskim projektima kao snimatelj i redatelj.

Nestajanje u 18 slika – Ana Horvat i Damian Nenadić

 

Kada smo se upoznali i vidjeli fotografski rad onog drugog, uočili smo da naše fotografije povezuje srodan senzibilitet za melankolične atmosfere i neobično u običnom.

Posljednjih godinu dana surađujemo u zajedničkom fotografskom radu, no to ne podrazumijeva da zajedno snimamo, već kombiniramo naše fotografije svakodnevnice – prostora i ljudi koji nas okružuju. Postavljene zajedno, pomno odabrane fotografije ulaze u međusobnu komunikaciju, stvarajući novu sinergiju i otvarajući značenja koja ne posjeduju pojedinačno.

Fotografije kombiniraju puste gradske prizore s prizorima tijela. One problematiziraju trenutak bivanja u vlastitoj nutrini kao u golom vanjskom prostoru, kao i trenutak ranjivog ogoljavanja u praznom prostoru izlaganja svijetu. Tematiziraju nelagodu i raskoš intimnosti, melankoliju putenosti; prihvaćanje zrakoprazne bespomoćnosti nakon odluke da se prepustimo samima sebi i drugima, što se osjeća kao nestajanje.