Ana Mihalić

Ana Mihalić rođena je 1987. u Zagrebu. Završila je dodiplomski studij snimanja i diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kao prva magistrica umjetničke fotografije u Hrvatskoj. Sudjelovala na nekoliko radionica iz snimanja i fotografije pod vodstvom renomiranih umjetnika. Nekoliko njezinih serija fotografija uvršteno je u stalni fundus Muzeja grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt. Držala je referat pod nazivom „Tu i tamo“ na međunarodnom kongresu “Europa za svakoga: premostimo jaz!” u Goethe-Institutu u Zagrebu 2014. godine. Bila je gost na tribini, „Od Josa do Zagreba“ u sklopu projekta kvARTura - kulturne memorije u Centru za kulturu Trešnjevka iste godine. Postala je članica HDLU-a 2014. godine, a ULUPUH-a 2015. Sudjelovala je u više od dvadeset grupnih izložbi, a samostalno je izlagala devet puta u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku i Samoboru.

 

Tu i tamo – Ana Mihalić

Usporedno s fotografskim bilježenjem svakodnevice nigerijskog azilanta u Hrvatskoj, Princea Walea Soniyikija, bilježila sam i naše razgovore o njegovim sjećanjima na djetinjstvo i život u Africi, koji je bio prisiljen naglo ostaviti iza sebe.

U radu ističem kako su iskustvene, nacionalne, kulturalne, socijalne, rodne i imaginativne razlike između Princea i mene u pokušaju uživljavanja u njegov unutarnji svijet velike. Subjektivnom interpretacijom nastojim povezati našu slojevitost, ali i naglasiti naše različitosti, svjesna prepreka uživljavanja u njegov unutarnji svijet. Balansiranjem između Princeova dva svijeta – onog stvarnog, koji živi sada, i onog koji postoji kao njegova memorija, a koji mi prenosi isključivo kroz naučene riječi stranog jezika – stvaram novu, vizualnu interpretaciju njegovog života i uspomena. Promišljam vlastite reinterpretacije Princeovih uspomena, misli i stečenog znanja kao čežnju prepoznavanja u Drugome, propitujući istinitost i vrijednost prikazanog.