Branka Cvjetičanin

Branka Cvjetičanin (1969., Zagreb) multimedijalna/ intermedijalna umjetnica, educira se u području izvedbenih umjetnosti. Specijalizira site-specific kazališnu režiju i produkciju in situ (MAPA Amsterdam, staž Oerol Festival Terschelling). 2006 stječe PhD na Bauhaus Kollege Dessau. Djeluje kroz umjetničku organizaciju Polygon OS. Članica je HZSUa i ULUPUHa.

www.brankacvjeticanin.com

Umjetnica pod krinkom ‒ Au Pair  –  Branka Cvjetičanin

 

Umjetnica pod krinkom ‒ Au Pair želi sudjelovati u Liverpool EU Capital of Culture 2008

The Institute for the Art and Practice of Dissent at Home iz Liverpoola objavio je poziv na rezidencijalni program, a ideja o rezidenciji inspirirana je njihovim radom i kućnim odgojem u vježbanju otpora prema kapitalizmu kulture, koji je koincidirao s činjenicom da je Liverpool kulturna prijestolnica 2008.

Kao umjetnica i osoba koja dolazi s „istočne‟ hemisfere odlučila sam se poigrati s brojnim stereotipima koji formiraju našu interakciju s tom zemljom, pozicionirajući sebe u „latentnu ekonomiju‟ i preuzimajući ulogu au paira.

Kulturni fenomen au pair nije opisan samo kroz prizmu migracija mladih djevojaka prema „Zapadu‟ nego i kroz tradiciju „mekane‟ kulturne politike koji ovaj ekonomski kanal ostavlja otvoren i pristupačan za određenu socijalnu grupu ‒ mlade djevojke određene dobi s malim ili nikakvim prethodnim znanjem domicilnog jezika.

Preklapajući želje i ambicije umjetnice s maštanjem au paira, provela sam vrijeme u mikrokozmosu britanske obitelji. Obitelj Anderson-Šimić nije tek obična britanska obitelj, već iznimno umjetničko-aktivističko-teoretičarska situacija u čiji su avangardni rad (čitaj: život)  uključeni svi članovi.

Sav potreban materijal za modeliranje, istraživanje i umjetničke rezultate proizlazio je iz obiteljskih rutina, kućnog standarda, hijerarhije majčinstva u britanskom društvu, kao i kulturološki aspekt au pair osobe te činjenici da mlade djevojke bez znanja jezika u britansko društvo ustvari iniciraju djeca.

Politički, ekonomski i socijalni okvir obitelji kao najmanje ekonomske jedinice uspostavio je poziciju gledanja mikro- i makroaspekata u odnosu na veličinu kulturnog kapitala, pokazujući zajednički nazivnik umjetničkoj praksi i kućanskim poslovima žene.

Slijedi pismo s kojim sam se prijavila na rezidenciju:

 

Postoji stara slavenska uzrečica, “Otišao/-la je u svijet trbuhom za kruhom!” Cijeli svijet opisan je u toj rečenici ‒ povijesni, socijalni, kulturološki, politički i ekonomski fenomen stanja uma brojnih generacija, u mojoj obitelji i drugim obiteljima iz ovoga balkanskog dijela Europe i svijeta. Posebno je zanimljiv slučaj Velike Britanije, u kojoj postoji tek nekoliko legalnih ekonomskih kanala otvorenih za strance (čitaj: one koji nikada nisu bili dijelom bivših kolonija). Jedan od tih legalnih ekonomskih kanala jest titula au pair, tj. mlada osoba stranog podrijetla, tipično žena, koja pomaže u kućanstvu i brine se o djeci u zamjenu za smještaj i hranu (izvor: kasno 19. stoljeće, iz francuskog, doslovno prevedeno – „na istoj osnovi‟). Fraza je originalno bila pridjevna i opisivala je odnos i način plaćanja između dvije stranke za razmjenu usluge od interesa; imenica nastaje u 60-ima).

Odlučila sam pratiti agencijsku brošuru u kojem mi je obećano sljedeće: Ako si djevojka u dobi između 18 i 27 godina (nisam), i voliš putovati (volim), i imaš volju poboljšati svoj engleski (svakako), želiš se bolje upoznati s britanskom tradicijom (želim), kroz život u obitelji i brigu o djeci (može), Au Pair u Velikoj Britaniji podržat će te u tome, i čak više od toga: ti postaješ jednakopravan član obitelji i to iskustvo vodit će te prema početku dugog prijateljstva sa svojim domaćinima.

Obitelj osigurava sljedeće: džeparac između 50 i 100 GBP na tjedan (hrvatska je prosječna plaća 400 GBP mjesečno, a umjetnički prosjek još je niži od toga), smještaj i hranu besplatno, zajedno s obitelji, slobodno vrijeme za pohađanje škole jezika te zdravstveno osiguranje.

Velika Britanija jest zemlja u kojoj se tradicija isprepliće s najnovijim svjetskim trendovima. Osjeti najmoderniju arhitekturu i ne tako daleke, idilične, dobro uščuvane seoske predjele još iz vremena Jane Austen, posjeti najluđe diskoteke na svijetu ili obavi šoping u najopremljenijim trgovačkim centrima. U pauzi za ručak jedi tradicionalne „ribice i krumpiriće‟ ili posjeti na tisuće autentičnih restorana u kojima isprobaj različite nacionalne kuhinje.

Nema veze hoćeš li provesti godinu na sjeveru ili na jugu u ovoj magičnoj zemlji ‒ tvoji domaćini učinit će sve da Veliku Britaniju osjetiš kao svoj dom… s tradicionalnim čajem i navijanjem za Manchester United (ovo je bilo u brošuri) ili razgovor o najnovijim tračevima u kraljevskoj obitelji. Jedno je sigurno: u Velikoj Britaniji nikada ti neće biti dosadno!

Moja motivacija:
Iskreno se nadam da ću uživati u arhitekturi Velike Britanije i raditi na pravilnom izgovoru engleskog jezika, uistinu. Već počinjem vizualizirati svoj život u VELIKOJ Britaniji. Interakcija i razmjena slijede.

Srdačno se bilježim,

Branka Cvjeticanin