Ivan Kuharić

Rođen je 1978. godine u Zagrebu. Diplomirao je filmsko i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Autotopografija (osobna mjesta) – Ivan Kuharić

 

Pokušavao sam fotografirati u stilu Novih topografa, u stilu odsutnosti stila, praviti vjerodostojne dokumentarne fotografije krajobraza, tj. fotografije koje ostavljaju dojam apsolutne objektivnosti. Koristio sam se i tekstovima Davida Stea i Kevina Lyncha o pojmu slike grada, o oblikovanju vizualne slike gradskog ili šireg zemljopisnog prostora u našoj svijesti, tj. o stvaranju mentalnih mapa. S vremenom sam počeo praviti selekciju, počeo sam fotografirati samo ona mjesta koja mi nešto znače, s kojima sam povezan, u sadašnjosti ili u prošlosti, osobna mjesta, mjesta gdje sam živio, gdje sada živim, gdje sam išao u školu, družio se ili nešto doživio.

Ili pak, kao u knjižici Žute grane, neko potpuno novo, nepoznato mjesto, na Trnjanskom nasipu, gdje nikad prije nisam bio, pronašao sam nešto poznato, fotografirao sam djecu u igri, što me podsjetilo na igre iz djetinjstva.

Rad je u radu. Zasad se sastoji od četiri knjižice: Žute grane, Jadranska ulica, Srednjoškolsko i Tajno skrovište. To su priče o djetinjstvu, tj. o igrama iz djetinjstva. To mi se činilo kao logičan početak.