Luko Piplica

Luko Piplica rođen je 1969. godine u Dubrovniku. Diplomirao je 1994. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Samostalno je izlagao u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik 2013. godine (Moj posjet Dubrovniku), Galeriji Studio 7, 2012. godine (Prequel), Galeriji Bukovac 2009. i 2004. godine (Što je u valovima; Snaga traje kratko), u galeriji Muzeja grada Splita 2005. godine (Slike), Galeriji Otok 2002. i 1995. godine (Čempresi; Slike), galeriji Chateau des Servieres, Marseille u Francuskoj 2000. godine (Maja Sofija), Galeriji Nova u Zagrebu, 1993. godine (Slike) te na brojnim skupnim izložbama (MMSU Rijeka, MSU Zagreb, UGD Dubrovnik, Splitski salon, Dom HDLU, Zagreb...)

Aktivan je u inicijativi Srđ je naš. Suradnik je Kuće Bukovac u Cavtatu, HDLU Dubrovnik, ARL Dubrovnik.
Redovni je profesor likovne kulture u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, Dubrovnik.
Živi i radi u Konavlima, u selu Močići kraj Dubrovnika.

 

Maja Sofija – Luko Piplica

Maja Sofija naziv je rada iz 1997. godine.
U to vrijeme u Konavlima sam proučavao neobične čemprese s nepravilnim izraslinama, za što je mogući uzrok zračenje podzemnih šupljina i vodenih tokova.
Snažan rast nije im bio od pomoći, izrasline su se činile starije i vitalnije od samoga stabla, koje je moglo jedino slijediti taj rast.
Vidljiva nepromjenjivost tih odnosa mogla se nazvati njihovom sudbinom.
Tražio sam i fotografirao takve čemprese.
Neprecizan osjećaj sućuti obuhvaća seriju ovih fotografija.
Kako bih artikulirao taj osjećaj, kolekciju sam dopunio tekstom Maja Sofija. Ova fiktivna autorska biografija i pokušaj manipuliranja protokom vremena, ostavljaju prazninu neispunjenom.

Tijekom 2012. godine potražio sam ponovno te čemprese; neki su bili gotovo nepromijenjeni, neki stariji, neki posječeni, a pojedinima je nestalo čak i mjesto gdje su rasli.