Novosti

Izložba Sigurnost u Galeriji SC

Galerija SC otvara izložbu Sigurnost polaznika fotografske radionice Drugi Kadar u utorak, 27. lipnja 2017. u 20 sati. Na izložbi sudjeluju Petra Dinjaški, Inia Herenčić, Ivana Jagušić, Ante Klečina, Vedran Matica, Maja Medenjak, Goran Novosel, Edita Sentić & Davor Konjikušić, a može se pogledati do 8. srpnja 2017.

 

inia_herencic_-_sto_osjecaju_oci_newsItem_width

Inia Herenčić

 

Izložba predstavlja rezultate fotografske radionice Drugi Kadar koje objedinjuje tema Sigurnost. Pojam iznad svega predstavlja jednu od temeljnih ljudskih potreba – prema Maslowljevoj hijerarhiji, sigurnost slijedi one osnovnije, fiziološke potrebe, koje čine hrana, voda i zrak. Od privatnosti, preko virtualnog, do javnosti, sigurnost je preduvjet za kvalitetan život.
Biti siguran u sebi sadrži dvojnost – osjećaj podrazumijeva prijetećeg “drugog” – “drugi” koji je promjenjiv, nestalan, ovisan o vremenu, prostoru i individui. Sigurnost kao stalnu kategoriju, čiji se karakter ne mijenja možemo uvidjeti tek u njezinoj odsutnosti.

Nesigurnost povodom društvenih mijena nameće se pojedincu unatoč, a možda upravo i zbog nametnute mu uloge pasivnog promatrača. Hipotetska ili pak stvarna prijetnja dovodi u pitanje kontrolu pojedinca nad vlastitom sudbinom unutar zajednice. Ivana Jagušić problematizira vojnu paradu nedavno održanu u Zagrebu dovodeći u pitanje građanski glas u državnim odlukama, dok Vedran Matica pitanje građanske sigurnosti vodi do apsurda postavljajući nadzorne kamere na osamljena ili napuštena mjesta. O javnom prostoru progovara i rad Ante Klečine koji dokumentira derutne željezničke postaje u Hrvatskoj kao nesigurne prostore u kojima su obitelji našle dom, time spojivši javnu prijetnju s intimnom sigurnošću.

 

ivana_jagusic_-_promatraci_newsItem_width

Ivana Jagušić

 

Između privatnog i javnog nalazi se rad Petre Dinjaški. Umjetniku egzistenciju osigurava romantičarski pojam inspiracije, neopipljive aure koja omogućuje stvaranje. Fotografijama vizualno reprezentira nedohvatljivu i nestabilnu auru umjetnika – entitet koji prema tom shvaćanju, izgubljen, ruši njegov identitet. Poslovni život tematizira i Maja Medenjak radom o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu koja uz namještene, estetizirane fotografije mrtvih riba pridodaje citate neprimjerenih izjava muških kolega s posla. Potiskivanje komentara događa se u svrhu osiguravanja radnog mjesta, gubitak kojeg vodi u egzistencijalnu ugroženost prikazanu pak na fotografijama Gorana Novosela. Sigurnost doma nakon gubitka posla postaje čekaonica u kojoj počinjemo opažati svaki dotad neprimijećen detalj. Prostor doma kao otjelovljenje pojma sigurnosti ovdje je destabiliziran.

 

vedran_matica_-_camera_absurdum_newsItem_width

Vedran Matica

 

Davor Konjikušić, s druge strane, svjesno iskrivljuje. Fragmentirajući poznatu i nepoznatu okolinu uspostavlja novu strukturu postavljajući je u neistražene odnose. Inia Herenčić također pojam sigurnosti smješta pod okrilje doma – s jasnom vizurom onoga što sigurnost za nju predstavlja: obitelj. U radu dokumentira obiteljsku svakodnevicu i izlete, gdje osnovnog promatrača i promatranog pridaje ulozi vlastitih kćeri. One su točka stabilnosti i nestabilnosti, sigurnosti i nesigurnosti. Prijetnja odrastanja, izolacije i distanciranja dominantna je tema i u radu Edite Sentić koja gotovo voajerski fotografira vlastitog sina tinejdžerske dobi. Pomak u roditeljstvu događa se kako u kontroli sigurnosti djeteta koje postaje samodostatno tako i u dosadašnjem prisnom odnosu majke i sina.

 

edita_sentic_-_mijena_newsItem_width

Edita Sentić

 

Izloženi radovi razlažu temu sigurnosti polazeći od vlastitih okupacija, odnosno onoga što za njih sigurnost znači. Ako možemo zaključiti da sigurnost podrazumijeva isti osjećaj za svakoga, onda slijedi da ono individualno, što ih razlikuje, je upravo “ono drugo” koje prijeti njihovoj sigurnosti. Javni život, od svijeta, države do karijere, i osobni, koji je u nerazdvojnoj vezi s pojmom doma – svi su, na svoj način, pod stalnom prijetnjom promjene, nestanka ili odmaka. (Iz predgovora Klare Petrović i Luje Šimunović)