Novosti

Konferencija o interdisciplinarnosti

Krajem ove godine, od 12. do 14. prosinca, na Amsterdamskom sveučilištu (Amsterdam School for Heritage) održava se konferencija pod nazivom Memory, Word and Image: W. G. Sebald’s Artistic Legacies.

Uzimajući kao polazište interdisciplinarnu praksu književnika W. G. Sebalda, koja povezuje riječ i sliku s memorijom i (migrirajućim) narativima, u sklopu konferencije nastojat će se istražiti suvremeni dosezi interdisciplinarnih istraživanja, rezultati, tehnike i prakse te teorijska postignuća na ovome polju. Koju ulogu umjetnost i književnost mogu imati u ovom smislu? Sebald je bio zaokupljen “enigmatičnom razlikom” između materijalne i historijske istine koju opisuje Jacques Derrida u knjizi Archive Fever. Sebaldovi tekstovi, koji egzistiraju u međuprostoru između poezije, romana, eseja, (auto)biografije, spomenika Shoahu i putopisa, upotpunjeni minucioznim refleksijama o prirodnim fenomenima i ne-ljudskim entitetima. Njegovo pisanje stvara osebujne veze između svijeta riječi, objekata i svijeta slika, što se posebice manifestira u specifičnoj praksi uplitanja slika u tkivo teksta. Ne iznenađuje stoga da se umjetnici nalaze među nekima od najinventivnijih tumača Sebaldova djela. Njegov opus svojevrsni je model za “pisanje slikama” (Elkins) i interdisciplinarne projekte, posebno inspirativan u današnjem trenutku posvemašnje krize.

Jedna od fotografija iz Sebaldova romana “Austerlitz”


Pozivaju se istraživači, umjetnici i drugi sudionici da predlože teme za predavanja, postere ili radionice koje kritički analiziraju ova pitanja i koje posebice u obzir uzimaju ulogu interdisciplinarnosti u pojedinim studijama slučajeva. Sažetci (do 250 riječi) s kratkom biografijom (do 150 riječi) trebaju se predati do 1. lipnja 2019.

Među zasad potvrđenim predavačima nalaze se prof. dr. James Elkins (Chicago) i prof. dr. Hilde Van Gelder (Leuven), a bit će prikazani i filmovi o Sebaldu umjetnice Tacite Dean. Konferenciju su osmislili i organizirali prof. dr. Christa-Maria Lern Hayes (AHM / Art History, University of Amsterdam), prof. dr. Leonida Kovač (Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb), dr. sc. Ilse van Rijn (Sandberg Institut, Amsterdam).

Više informacija o konferenciji dostupno je na sljedećoj poveznici.