Novosti

Lani Stojićević nagrada na izložbi New East Photo Prize

Serijom fotografija Crno brdo, autorica Lana Stojićević dobila je posebnu nagradu Metro Imaging Mentorship Award, na izložbi New East Photo Prize, koja se održala u prostorima fondacije Calvert 22 u Londonu. Nagrada joj osigurava jednogodišnje mentorstvo Metro Imaginga te produkciju rada u vrijednosti od tisuću funti.

 

lana-stojicevic-2

Lana Stojićević Crno brdo

 

Natječaj su organizirali fondacija Calvert 22 i The Calvert Journal s partnerima The Guardian, Bird in Flight i Metro Imaging. Žiri u sastavu Kate Bush, Ekow Eshun, Alexander Gronsky, Taus Makhacheva, Olga Osipova, Marina Paulenka, Roger Tooth i Donald Weber od ukupno 1030 prijavljenih autora izabrao je 11 finalista koji sudjeluju na izložbi u Londonu. Glavnu nagradu dobio je Michał Siarek, a osim Lani Stojićević, posebna nagrada dodijeljena je i Eleni Subach.

Projektom Crno brdo Lana Stojićević predstavlja umjetničko-istraživački projekt koji se bavi utjecajem artificijelnog i opasnog postindustrijskog krajolika na selo Donje Biljane, smješteno u Ravnim kotarima. Neadekvatno deponiranje industrijskog otpada zatvorene šibenske tvornice TEF usred naseljenog ruralnog područja ukazuje na suvremeni tretman sela, na isprepletenost često nasilnih procesa industrijalizacije, deruralizacije, deindustrijalizacije, ali i turizma.

Prisustvo prijetećeg stranog tijela u selu, koje nevidljivo zagađuje plodnu zemlju, vodu i zrak, kreira gotovo nadrealnu situaciju prividnog suživota mještana i tog suvremenog krajolika, koja je na ovoj izložbi prezentirana fotografijama, objektima i crtežima.

 

lana-Stojicevic-1

Lana Stojićević Crno brdo

 

Rad je već osvojio Grand Prix izložbe Erste fragmenti. Zajedno sa serijom fotografija Artificijelni krajolici dobio je drugu nagradu izložbe Different Worlds – Young Contemporary Photography u Galeriji Photon u Ljubljani. Zahvaljujući Crnom brdu Lana Stojićević dobila je nagradu za mladog umjetnika Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU te je bila nominirana za Nagradu Radoslav Putar u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost Zagreb.

 

lana-stojicevic-3

Lana Stojićević Crno brdo

 

Lana Stojićević rođena je 1989. u Šibeniku. Diplomirala je slikarstvo 2012. godine u klasi profesora Deana Jokanovića Toumina na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Dobitnica je Prve otkupne nagrade Zavičajnog muzeja grada Rovinja 2011., Dekanove i Rektorove nagrade 2012. Živi i radi u Zagrebu i Splitu.