Novosti

Nestvarnost istine Sare Horvatić u Varaždinu

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust Galerijski centar Varaždin poziva na otvorenje izložbe fotografija Sare Horvatić Nestvarnost istine u petak, 27. siječnja s početkom u 20 sati .

 

sara

Sara Horvatić Nestvarnost istine

 

“Holokaust predstavlja jedno od najmračnijih poglavlja ljudske povijesti pri čemu je nekoliko milijuna ljudi izgubilo život u koncentracijskim logorima, koji su tema ove izložbe. Prikazati holokaust na bilo koji način zahtjevna je tema s kojom se u koštac uhvatila mlada Sara Horvatić. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi Nestvarnost istine fotografijom je pokušala uhvatiti dio atmosfere zloglasnog nacističkog logora Auschwitz-Birkenau.  Crno-bijelim fotografijama privlači pozornost promatrača i uvlači ga u sumornu zbilju što je u potpunoj suprotnosti s kontekstom u kojem su fotografije nastale, a to je maturalno putovanje koje predstavlja bezbrižnost.

Oduzimanjem boje fotografijama umjetnica na neki način poistovjećuje motive sa samim mjestom kao logorom, mjestom gdje je ljudima oduzet njihov identitet iako su se upravo zbog njega našli na ovome mjestu. Totalne institucije poput logora pretvaraju ljude u nebitne brojeve što je dočarano dramatičnošću kompozicije. I nakon više od 70 godina sumorna atmosfera prikazana je, osim bojom,  detaljima kako same arhitekture tako i osobnih predmeta kojih su zatvorenici bili lišeni, i upravo oni izazivaju u promatraču posebnu vrstu pijeteta. Naglasak na detaljima otkriva Sarin rukopis pri čemu kroz svoj rad baš detaljima uvijek daje veliku važnost.” (Iz predgovora Sunčane Habek, prof. pov. umjetnosti i sociologije i dipl. povjesničar umjetnosti i sociolog)

 

sara-2

Sara Horvatić Nestvarnost istine

 

Sara Horvatić, rođena je 04.12.1998 u Varaždinu. Osnovnu je školu završila u svom rodnom mjestu – Ljubešćica. Svoje obrazovanje nastavlja u Drugoj gimnaziji Varaždin, gdje završava četvrti razred. Velika joj je želja upisati Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

sara-1

Sara Horvatić Nestvarnost istine

 

*Izložbom Galerijski centar Varaždin još jednom obilježava ovaj međunarodni dan, a projekt je vezan i uz Noć muzeja 2017.