O nama

Portal SHF pokrenule su 2009. godine Ana Opalić i Gabrijela Ivanov koje su ga kroz udrugu K-ZONA vodile do 2013. godine kad se uredništvu pridružuju Sandra Križić Roban i Ivana Vučić. Vodstvo portala preuzima Udruga Ured za fotografiju, mijenja vizualni identitet i širi uredničku koncepciju.

Udruga Ured za fotografiju (UzF) osnovana je 2011. godine s namjerom istraživanja, kritičke obrade i promocije suvremene fotografije u Hrvatskoj. Osnovne djelatnosti UzF osim fotografije su film, dizajn i vizualne komunikacije, suvremena umjetnost i teorija umjetnosti.

Ured za fotografiju kontinuirano prati, promiče i kritički obrađuje suvremenu fotografiju u Hrvatskoj. U našem radu osobito smo zainteresirane da materijal koji smo učinile dostupnim bude poticajan za studente, fotografe i druge umjetnike, kritičare i teoretičare, kao i široku publiku. Sve naše aktivnosti su umrežene i funkcioniraju kao platforma promišljanja, interpretacije i promocije fotografije.

 

Glavne aktivnosti:

  1. Web portal Suvremena hrvatska fotografija (www.croatian-photography.com) u sklopu kojeg se predstavlja avangardna, konceptualna i recentna umjetnička fotografija, objavljuju razgovori s autorima i njihovi tekstovi. Osim vizualnog materijala, na portalu su dostupni dokumenti i tekstovi o pojedinim autorima i razdobljima. Web portal je pokrenut 2009. godine, a UzF ga preuzima 2013., mijenja vizualni identitet i širi uredničku koncepciju. Portal funkcionira kao digitalni repozitorij najvažnijih autora na području fotografije od 70-ih godina do danas u Hrvatskoj.
  1. Produkcija izložbi u vlastitom izložbenom prostoru (Galerija Spot, Čanićeva 6, Zagreb) kao i u suradnji s drugim institucijama. S produkcijom izložbi započeli smo 2014. godine, uvidjevši potrebu da participiramo na tom važnom segmentu likovnih događanja. Izložbe koje smo dosad realizirali su autorski projekti članica UzF, a proizlaze iz iskustva rada s medijem, kritičkog i teorijskog promišljanja pojedinih aspekata suvremene umjetnosti fotografije.
    Savjet Galerije Spot čine:  Maša Bajc (fotografkinja, asistentica na Odsjeku za fotografiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu), Sandro Đukić (multimedijalni umjetnik), Leonida Kovač (teoretičarka umjetnosti, izvanredna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), Hrvoje Slovenc (fotograf, predavač na County Collage of Morris u New Jerseyju).
  1. Nakladnička djelatnost UzF sastoji se se od fotografskih knjiga vezanih uz izložbenu djelatnost, niza teorijskih i kritičkih prikaza suvremene fotografije te opsežnijih fotomonografija. Za ovaj program smo zasad dobili donaciju Zaklade Adris te realizirali tri knjige iz Edicije F11.

 

Novi projekti:

Digitalni arhiv konceptualne fotografije 
Višegodišnje istraživanje konceptualne fotografije u Hrvatskoj, prvenstveno radova koje karakterizira eksperiment i procesualnost, više je puta bilo prikazano na autorskim izložbama, a projektu je bio posvećen i posebni broj časopisa o suvremenoj umjetnosti Život umjetnosti. Uslijedila je potreba da se čitava dosad obrađena građa digitalizira – ne samo serije fotografija raznih autora, nego i popratna tekstualna dokumentacija. Krenulo se u formiranje arhiva konceptualne fotografije – opsežnog projekta istraživanja i prezentacije konceptualne fotografije u Hrvatskoj od kasnih 50-ih godina nadalje. Namjera ovog projekta je da se pomoću istraživanja, digitalizacije i objavljivanja temeljne građe steknu uvjeti za sintezu nacionalne konceptualne fotografije i njezinu kontekstualizaciju u europskom okruženju. Uspostava tog arhiva je cilj projekta u koji krećemo sa stranim partnerima. Želimo omogućiti zainteresiranoj publici kontinuirano i nesmetano istraživanje eksperimenata i različitih koncepata koji se u mediju fotografije na našem području javljaju krajem 50-ih godina, a pratimo ih do početka 80-ih. Ovo izuzetno zanimljivo umjetničko područje gotovo uopće nije poznato široj publici, a dosad nikad nije bilo prezentirano ni obrađeno u cjelini. Osobito nam je važno da arhiv bude dostupan stranim stručnjacima, umjetnicima, kustosima, kritičarima, kako bi se uspostavila široka mreža znanja.
* Projekt je dobio financijsku potporu Zaklade Kultura nova u 2016.

Zaboravljeno nasljeđe – europska avangardna umjetnost na mreži 
Forgotten Heritage najnoviji je projekt UzF koji se realizira u suradnji s Arton Foundation iz Varšave, EESTI Kunstmuuseum iz Tallinna i LUCA School of arts iz Bruxellesa.

* Projekt je sufinanciran sredstvima Kreativne Europe, Ministarstva kulture RH i Ureda za udruge Vlade RH.

Rad Ureda za fotografiju podržavaju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Program Kreativna Europa Europske unije.
KulturaNova
Graphic1
GradZagreb
Grad Zagreb
UredZaUdruge
Print
forgotten_heritage_logo

 

UzF čine:

Sandra Križić Roban
Ivana Vučić
Ana Opalić
Karla Pudar
Zrinka Kolarić
Lana Lovrenčić
Jelena Pašić
Hrvoje Slovenc