O nama

Ured za fotografiju (UzF) je neprofitna nevladina udruga iz Zagreba osnovana 2011. godine. U svom je radu orijentirana k istraživanju, razvoju, promociji i kontekstualiziranju inovativnih umjetničkih praksi na polju fotografije i novih medija te praksi koje potiču pozitivne društvene promjene i inkluzivnost. Programi koje UzF provodi oslanjaju se na znanstveno-istraživački i umjetnički rad, a tematski i sadržajno prate aktualne probleme iz područja fotografije i novih medija, avangardnih umjetničkih praksi, teorije umjetnosti i filozofije. Svrha UzF-a je podizanje opće pismenosti izraza slikom, promoviranje i kontekstualizacija fotografskih i novomedijskih umjetničkih radova, produkcija novih umjetničkih ostvarenja, stvaranje novih znanja i produkcija umjetničkih radova te sustavno razvijanje teorije fotografije.

Od 2017. godine tim UzF-a čine Sandra Križić Roban, Lana Lovrenčić, Jelena Pašić i Karla Pudar. Programi i aktivnosti koje provodimo razvijane su u skladu s vrijednostima UzF-a, a to su autonomno, kritičko, refleksivno i proaktivno djelovanje kroz otvorenost, inovativnost i kreativnost u radu i promišljanju radi valorizacije, (re)interpretacije i očuvanja kulturne i umjetničke fotografske baštine.

Misija UzF-a je razvijanje produkcije i distribucija umjetničkih radova i projekata te istraživačkih, znanstveno-stručnih i participativnih programa na području suvremene kulture i umjetnosti radi prezentiranja, kontekstualiziranja i razvijanja teorije fotografije i novih medija. Misija UzF-a je “borba za napredne ideje, nova shvaćanja i istraživački duh u oblasti fotografije”. (SPOT, br. 1, 1972.)

 

*Rad Ureda za fotografiju podržavaju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Program Kreativna Europa Europske unije. 

 

 

 

KulturaNova
Graphic1
GradZagreb

Grad Zagreb
UredZaUdruge
Print

forgotten_heritage_logo

 

UzF čine:

Sandra Križić Roban
Ivana Vučić
Ana Opalić
Karla Pudar
Zrinka Kolarić
Lana Lovrenčić
Jelena Pašić
Hrvoje Slovenc