Novosti

Odgajanje budućnosti u Galeriji SC

Projekt Odgajanje budućnosti, autorica Ines Matijević Cakić i Marte Kiškoji uključuje otvorenje izložbe i trodnevni diskurzivni program, održat će se od 22. veljače do 4. ožujka u Galerije SC.

Otvorenje izložbe skupine autorica – Elina Brotherus (FI), Maria Adela Diaz (Guatemala / SAD), Jelena Kovačević (HR), Ana Kuzmanić (HR), Ines Matijević Cakić (HR), Neli Ružić (HR), Lena Šimić (UK), Tanja Tintor Keller (HR), Vlasta Žanić (HR) zakazano je za srijedu u Galeriji SC, od 20 sati.

 

Lena-Simic

Lena Šimić, AMONG THE GORMLEYS LOUDON

 

Uz izložbu organizirana su i predavanja Ankice Čakardić, Ane Kuzmanić, Ines Matijević Cakić, Aleksandre Mindoljević Drakulić, Irene Bekić i Marijane Stanić, Lene Šimić, radionica Zajedničko pisanje po noći te projekcija filma Anna redateljskog dvojca Massima Sarchiellija i Alberta Grifija.

Odgajanje budućnosti projekt je koji okuplja umjetnice i teoretičarke oko zajedničke želje promišljanja suvremene uloge žene i majke. Tema koja često kreće iz vrlo osobnih, trenutačnih, životnih preokupacija zapravo je sveobuhvatni „problem“ koji utječe na izgradnju čitavog društva i kreira budućnost. Istraživanjem svojih pozicija autorice različitim metodama preispituju kompleksne odnose osobnoga i društvenoga, racionalnoga i emotivnoga, svjesnoga i nesvjesnoga, mogućega i nemogućega. Krajnjim pojednostavljenjem dihotomija se može iščitati i u trenutačno široko vladajućim društvenim pozicijama koje propagiraju desne, ekstremne pa i patrijarhalne postavke i upravo suprotnoj poziciji velikoga dijela feminističkih praksi. Upravo iz te pozicije želja nam je, kroz komunikaciju, propitivanje, dijeljenje iskustva te širenjem saznanja, doprinijeti tolerantnijem i osvještenijem društvu.

Prijave na radionicu Zajedničko pisanje po noći su u tijeku. Radionica će se odvijati s petka (24. veljače) na subotu (25. veljače) između 3 i 4h ujutro – u najtamnijem, najtmurnijem, najmisterioznijem dijelu noći; majke bdiju nad novorođenčadi, nove bebe se rađaju. Više o radionici i prijavi potražite na stanicama Galerije SC.

 

Maria-Diaz

MARIA DIAZ, DETACHMENT

 

Četvrtak, 23. 2. 2017., u 19:30 @ MM Centar
Kratke slike – IZ KRATKE BAZE 25 FPS-A: Anna, r. Massimo Sarchielli, Alberto Grifi
Remek djelo dokumentarne forme nastalo ranih 70-ih kad su dvojica talijanskih filmaša (M. Sarchielli i A. Grifi) u Rimu susreli trudnu šesnaestogodišnju narkomanku Annu.
Radionica Zajedničko pisanje po noći.

Petak, 24. 2. 2017., u 18 sati @ Galerija SC

Ines Matijević: Majčinstvo unutar konceptualnih feminističkih praksi u drugoj polovici 20. st.
Lena Šimić: Manifesto for Maternal Performance (Art), 2016.
Ankica Čakardić: Majčinstvo i reprodukcija kapitalizma
Ana Kuzmanić: Subverzivna pedagogija u umjetničkoj praksi – projekt Ti si malen, ja sam velik!

Subota, 25. 2. 2917., u 18 sati @ Galerija SC
Lena Šimić i Marta Kiš: Prezentacija radionice Zajedničko pisanje po noći
Irena Bekić, Marijana Stanić: Umjetničko-istraživački projekt Majke i kćeri, Galerija 90-60-90, POGON Jedinstvo, Zagreb, 2011.
Aleksandra Mindoljević Drakulić: Što je (ne)dovoljno dobro majčinstvo?
Ines Matijević: Subjektivnost majčinstva u susretu s umjetničkom praksom - predstavljanje radova Ines Matijević Cakić

 

*Za vrijeme svih predavanja bit će organizirano kreativno zabavljanje za djecu pa pozivamo i najmlađe da nam se pridruže!