Novosti

Popratni program Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac

U sklopu Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac održava se niz predavanja, radionica, predstavljanja umjetnika i promocija knjiga iz područja fotografije.

 

jugoton

Jugoton, tehnička kontrola i pakovanje, vlasnik Agefoto, Arhiva časopisa 15 dana

 

Predavanje Zbirka starije fotografije MUO-a u EU projektima digitalizacije, održat će Dunja Nekić 7. studenog u 17.30 h i prikazati proces rada na projektima Partage Plus i Athena Plus.

Istog dana u 18.30 h Rhea Ivanuš u svom predavanju Reportažna ratna fotografija u Hrvatskom povijesnom muzeju predstavit će svojevrsni dokumentarni arhiv ratne reportažne fotografije Hrvatskog povijesnog muzeja, važan za izučavanje i opisivanje političkih prilika Hrvatske u 20. stoljeću.

U četvrtak 10. studenog Dario Vuger govoriti će o odnosu turizma, putovanja i dokumentiranja iskustva fotografijom i istražiti ga kroz niz napomena i uvida u suvremenu teoriju slike te koncepata turizma i iskustva na predavanju Turistička fotografija i filozofija iskustva.

Putovanja s putnim nalogom — fotografski zadaci nakon 2. svj. rata na primjeru Toše Dabca predavanje je Lane Lovrenčić koje je Putovanja s putnim nalogom mapira rad Toše Dabca u poratnim godinama: lokacije i teme koje snima na brojnim putovanjima na koja je upućen te ocrtava institucionalni okvir unutar kojeg profesionalni fotograf poput Dabca tih godina djeluje, a održat će se 17. studenog.

Dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić će 21. studenog u izlaganju Turistički plakat u Hrvatskoj između dva svjetska rata na temelju brojnih plakata, fotografija i drugih reklamnih materijala govoriti o turističkoj propagandi i ulozi koju je moderni grafički dizajn imao u razdoblju između dva svjetska rata.

U utorak 22. studenog na rasporedu je predavanje Barbare Čeferin Pregled izlagačke prakse Galerije Fotografija u Ljubljani, a tema će biti povijest Galerije Fotografija (koju je osnovala u Ljubljani u siječnju 2004.) u posljednjih 13 godina.

O podjeli na „dokumentarne“ i „umjetničke“ fotografije, ali i o činjenici da je svaka fotografija nužno i dokumentarna, uz primjere fotografija Toše Dabca govorit će Dejan Kršić 23. studenog na predavanju Usputni dokumenti — tragovi povijesti grafičkog dizajna na fotografijama Toše Dabca.

Predavanje Folklorna fotografija Toše Dabca 1935. — 1945. Ive Prosoli bavit će se ranom fotografijom Toše Dabca folklorne tematike. Istražit će se lokaliteti i namjena snimljenih fotografija te publikacije u kojima su objavljivane. Predavanje će se održati 24. studenog.

U ponedjeljak 28. studenog Nevena Ilić će kroz predavanje Fotokemika kao muzej fotografije izložiti ideju i problematiku (nepostojećeg) muzeja fotografije, te govoriti o tvornici fotografskog materijala Fotokemika u Samoboru, kao jednom od posljednjih primjera analogne fotografske industrije.

Anonimna fotografija predavanje je Irene Šimić u kojem razlaže pojmove autorstva i autorskog prava, te položaj autorstva i anonimnosti fotografije u dobu brze pretrage, usvajanja, analize i dijeljenja vizualnih informacija, a održat će se 1. prosinca.

Predavanje Fotografija i društveni pokreti Davora Konjikušića istražit će blisku povezanost medija fotografije s društvenim pokretima, počevši od Pariške komune 1871. godine, pa sve do danas, te ulogu fotografskog medija u raznim oblicima društvenog otpora. Održat će se 2. prosinca.

Sva predavanja se, osim ako nije drugačije naznačeno, održavaju u prostoru Arhiva Tošo Dabac u 18 h.

 

aura f37 001a

Davor Konjikušić, Aura F37, 2015, fotografija snimljena termovizijskom kamerom, vl. autor

 

PREDSTAVLJANJE UMJETNIKA

Prvo predstavljanje umjetnika slijedi 3. studenog u 18 h u ATD-u, a radi se o predavanju Slavka Pavić — subjektivna fotografija ili od neorealizma do digitalne fotografije mr. sc. Branke Hlevnjak, koja će predstaviti šezdesetpetogodišnji opus i danas aktivne fotografkinje Slavke Pavić, autorice niza antologijskih fotografija nezaobilaznih u povijesti hrvatske fotografije 20. stoljeća.

Dr. sc. Nina Gazivoda održat će 24. studenog predstavljanje Umjetnička ostavština fotografkinje Marije Braut, na kojem će uz prikaz lika i djela fotografkinje ujedno predstaviti ulogu Grada Zagreba i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode te Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u očuvanju i valorizaciji njene ostavštine, koju je kćer i jedina nasljednica Marije Braut prof. Ranka Saračević-Würth darovala Muzeju suvremene umjetnosti i Arhivu Toše Dabca.

Mladi fotograf Bojan Mrđenović predstavit će vlastiti fotografski rad kroz nekoliko recentnih projekata 25. studenog. Medijem fotografije koristi se za bilježenje i analitičko propitivanje društvene stvarnosti, kroz pejzaž i arhitekturu prikazuje društveni prostor, kretanja i mijene, propituje kako se različite ideje društvenog napretka reflektiraju u prostoru, kako politika i ekonomija oblikuju društvene odnose i individualna iskustva.

Sva tri predstavljanja održat će se u ATD-u u 18 h.

 

bojan_mrdenovic_uvozna_pustinja

Bojan Mrđenović, iz ciklusa Uvozna pustinja, 2012 – 2015, dijapozitiv velikog formata, vlasnik autor

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

The History of European Photography (1900 − 2000) međunarodni je istraživački projekt koji obuhvaća područje čitave Europe. Glavni je cilj projekta objavljivanje enciklopedije o mediju fotografije na engleskom jeziku podijeljene u tri sveska. Predstavljanje drugog i trećeg sveska (Volume II − 1939 − 1969, Volume III − 1970 − 2000) održat će se 18. studenog u prostoru Baunet caféa u 18 h. Službeni jezik predstavljanja bit će hrvatski i engleski. Na predstavljanju će govoriti: Michaela Bosáková (kustosica Galerije Photon u Beču, kustosica i koordinatorica projekta Central European House of Photography u Bratislavi, Slovačka), Želimir Koščević (povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, voditelj Foto galerije Lang, Samobor) i Iva Prosoli (viša kustosica u Muzeju grada Zagreba i predavačica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu).

 

marija_braut_enes_kisevic_lapidarij

Marija Braut, Enes Kišević, Lapidarij, 1968.

 

FOTORADIONICE

Prva fotoradionica, INTERAKTIVNA RADIONICA FOTOGRAFIJA I TURIZAM voditelja Damila Kalogjere održat će se 3. i 4. studenog u Arhivu Toše Dabca.
Radionica se bavi fotografijom kao apsolutno univerzalnim i najrasprostranjenijim oblikom komunikacije, te našim odnosom, tj. susretom s fotografijama ili videom. Osnovna ideja je stvaranje zajedničke priče o fotografiji, iskustvima i turizmu. Sudionici bi za potrebe radionice trebali donijeti do pet njima zanimljivih isprintanih fotografija. S voditeljem radionice odredit će se tema i zadaci snimanja.

RADIONICA PRIMIJENJENE FOTOGRAFIJE NA TEMU PRIMIJENJENI PORTRET, pod vodstvom Darija Petkovića održat će se 8., 9. i 11. studenog u prostoru ATD-a.
Radionica se bavi portretiranjem, jednim od najzahtjevnijih zadataka u profesionalnoj fotografskoj praksi. Kako doći do željene fotografije, koji alati su potrebni, i kako odrediti ili se prilagoditi uvjetima snimanja, te kako ostvariti komunikaciju s osobom koju portretirate su samo neka od pitanja koja će se rješavati na radionici.

AMBALAŽA voditelja Luke Kedže namijenjena je uzrastu od 10 do 14 godina, a održat će se u prostoru Baunet caféa, MSU, 19. i 20. studenoga.
Radionica Ambalaža bavi se temom reklamne fotografije, tj. fotografskim prikazom komercijalnih proizvoda. Radionica započinje izradom vlastitog „proizvoda“ iz sveprisutne i dostupne ambalaže komercijalnih proizvoda kao što su plastične boce raznih napitaka, kartonska pakiranja i slično. Novonastale „proizvode“ polaznici će zatim, uz pomoć voditelja radionice, fotografirati.

PRIMIJENJENA UMJETNIČKA FOTOGRAFIJA I PERFORMANS ZA SUVREMENI FOTOGRAFSKI PORTRET voditelja Željka Koprolčeca održat će se 28., 29. i 30. studenog u prostoru ATD.
Trodnevna fotoradionica Primijenjena umjetnička fotografija i performans za suvremeni fotografski portret sastoji se od tri dijela: stručnog predavanja na temu primijenjene fotografije, multimedijalnog performansa i fotografske sesije. Njezin je cilj sudionicima razotkriti proces realizacije primijenjenog portreta od konceptualno zamišljene poruke do konkretnoga vizualnog upotrebljivog objekta.

 

toso_dabac_ljudi_s_ulice

Tošo Dabac, iz ciklusa Ljudi s ulice, Zagreb, 1936.