Novosti

Bauhausov trag u Zagrebu: Atelijer Bohutinsky

 

Obilazak Atelijera Bohutinsky i prateće predavanje prof. dr. sc. Karin Šerman, u okviru ovogodišnjeg programa Kvartovskog objektiva

Subota, 26. lipnja u 11 sati

 

Danijela Lušin

U svjetlu aktualnosti oko novog europskog kulturnog projekta Novi europski Bauhaus, vrijedno je ponovno se prisjetiti trajno inspirativnog izvornog Bauhausa – jedinstvene eksperimentalne i inovativne škole koja je u samo 14 godina svog djelovanja (1919.-1933.) trajno promijenila poimanje u sferi arhitekture, oblikovanja, fotografije, dizajna i cjelokupne vizualne kulture. Trag Bauhausa u Zagrebu svakako je Atelijer Bohutinsky, zgrada koju je arhitekt Gustav Bohutinsky izgradio za brata kipara Emila Bohutinskog 1939.-1945. na sjevernim zagrebačkim obroncima u zapadnom dijelu grada, u Jadranskoj ulici 11. Gustav Bohutinsky, naime, jedini je hrvatski arhitekt koji je studirao na Bauhausu, u ljetnom semestru 1930. godine, u posebno turbulentnom razdoblju te avangardne škole, kada njome ravna radikalni i karizmatični švicarski funkcionalist Hannes Meyer, a djeluje i utjecajni njemački arhitekt i urbanist Ludwig Hilberseimer. Atelijer Bohutinsky, izgrađen desetak godina kasnije u Zagrebu, uvjerljivo opredmećuje i kreativno nadograđuje neke od glavnih oblikovnih ideja te progresivne škole.

Događanje posvećeno tom svjedočanstvu Bauhausa u Zagrebu, kao poziv i na nova razmišljanja o kulturi građenja i oblikovanja te čuvanju vrijednog modernističkog arhitektonskog nasljeđa, uključit će obilazak Atelijera Bohutinsky, danas u vlasništvu dizajnerskog studija Norma International, uz uvodno predavanje prof. dr. sc. Karin Šerman.

Predavanje će se održati u subotu, 26. lipnja, u 11 sati u Tehničkom muzeju, a potom će se grupa uputiti u obilazak Atelijera Bohutinsky (u obilazak je moguće ići isključivo nakon predavanja, naknadno priključivanje grupi nije predviđeno). 

S obzirom da je broj posjetitelja u grupi ograničen (25), molimo sve zainteresirane za predavanje i obilazak da svoje sudjelovanje najave na email adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com) najkasnije do 25. lipnja (do kraja dana).

_

Prof. dr. sc. Karin Šerman arhitektica je i teoretičarka arhitekture, profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predstojnica Katedre za teoriju i povijest arhitekture. Jedan od fokusa njezina bavljenja je kulturno i arhitektonsko naslijeđe Bauhausa, u sklopu kojeg se posvećuje arhitektonskom opusu Gustava Bohutinskog, jedinom hrvatskom studentu arhitekture na Bauhausu. S tom temom sudjelovala je u međunarodnom istraživačko-izlagačkom projektu “Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse” (BAUNET) pod vodstvom MSU Zagreb (2012.-2015.), a aktivno se uključuje i u promišljanje potencijala aktualnog kulturnog projekta EU Novog europskog Bauhausa.