Novosti

Esther Mathis – Muzejska svjetlost

 

4. 6. – 6. 7. 2018.

 


foto: Bojan Mrđenović
 
 
(…) Muzejski svjetlosni prostori metafora su za osjetljivost. Vani vladaju surovi, neumoljivi vremenski uvjeti, neprestano se mijenjaju i čekaju svoj red. Unutra se nalazi sanjivi prostor spokojne umjetnosti, gdje se putem apstrakcije razvija nov jezik. Svjetlosni prostori služe kao plaštevi, omotnice i nježne opne stvarajući mekane teksture, ublažujući plastičnost, rafinirajući papir ili boju. Zaštitna membrana pretvara vanjski svijet u slike u boji, u umjetničke slike na zidu, živopisnost krajolika u tapiseriju, a pokret u apstraktne kompozicije. Njezina je uloga zamijeniti sunce difuznim svjetlom i omogućiti svijetu da živi sa svojim simboličkim prikazima. Neprimjetni, distancirani, zaštitnički – svjetlosni prostori drže vanjski svijet na odstojanju.

To je infrastruktura izobilja. Infrastruktura koja cijeni raskoš, no obilje shvaća kao kolektivnu potrebu i odgovornost. Umjetnost u muzejskim zbirkama je fantazija, raskošni prikaz predmeta kojima je cilj dirnuti nas, navesti nas da drukčije razmišljamo, da se poigramo konceptima, ili nas katapultirati u transcendentalno.

Muzeji su dekadentna bića ovisna o javnosti – i privatnim donatorima koji ulažu obilne količine energije, vremena, novca u zaštitu umjetničkih djela koja su radikalna, dragocjena, jedinstvena i koja uvijek iznova žele biti otkrivena. Muzeji predstavljaju čežnju ljudske kulture za iskorakom izvan uobičajenog, probijanjem granica, prihvaćanjem potpune raskoši, za nadilaženjem „naturaliziranog“ poimanja između nužnog i izlišnog. Mjesta su to koja nastanjuju bogovi, mjesta gdje se manifestira beskonačno, gdje je beskompromisnost i više nego dobrodošla. Tako se stvara muzejska kultura, čuvar naših umova.

Esther Mathisživi i radi u Zürichu. Studirala je fotografiju na IstitutoEuropeo di Design u Milanu, gdje je nagrađena stipendijom za SchoolofVisual Arts u New Yorku. Studij je dovršila 2015. na ZürcherHochschulederKünste. Godine 2014. primila je godišnju umjetničku nagradu grada Winterthura. Njezin je rad predstavljen na nizu izložbi u Švicarskoj i inozemstvu. Između ostalih, izlagala je na grupnim izložbama PräparatBergsturz u Chur Art Museumu (uz Romana Signera i Roberta Smithsona) te Doings&kNOTs u Tallinn Arthallu (uz DO IT / HansUlrichObrist& ICI, Georgea Steinmanna i AlexaCecchettija). Njezin je rad također bio dio Shenzhen Photo Biennalea 2016., a u lipnju 2017. realizirala je site-specific rad za KunsthalleArbon.

 

Kustosica izložbe i autorica teksta: Petra Tomljanović (Kulturfolger)

 

This post is also available in: English