Novosti

Fotka u podne

Ured

 

Programsku liniju Fotka u podne, nastavljamo u online izdanju, putem YouTube kanala Ureda za fotografiju. Boris Greiner govori o fotografiji Borisa Cvjetanovića.

Na tragu svoje davno usvojene poetike “prizora bez značaja”, Boris Cvjetanović nastavlja snimati vođen specifičnim senzibilitetom za ono “ništa”, nešto toliko obično da izmiče uobičajenom pogledu. Cvjetanović “usvaja” prizore, ostaje osjetljiv na rubna događanja, na slučajnosti i odnose u prostoru čiji tragovi govore o daleko složenijim društvenim okolnostima nego što se to na prvi pogled može zaključiti. Upravo o takvoj fotografiji radnog naslova “Ured”, a koja je nastala u sklopu fotomonografije Grad, govori Boris Greiner.

Fotografija: Ured, iz fotomonografije Grad, 2016.

Boris Cvjetanović (rođ. 1953. u Zagrebu) diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu – odsjek likovne umjetnosti, a fotografijom se profesionalno počinje baviti 1981. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta (Hrvatska, Europa, SAD, Japan, Australija…) te je dobitnik nekoliko prestižnih nagrada. Godine 1996. izdaje knjigu fotografija Prizori bez značaja. Njegove se fotografije nalaze u nekoliko značajnih svjetskih zbirki: Tokyo Metropolitan Museum of Photography; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Galerija Dante Marino Cettina, Umag; Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka; Galerija umjetnina Split; Narodni muzej Zadar – Galerija umjetnina; Hrvatski povijesni muzej, Zagreb te u nekoliko privatnih zbirki.