Novosti

Izložba radova polaznika fotografske radionice “Lokalni foto-identiteti”

Sudionici fotografske radionice Lokalni foto-identiteti, održane od 3. do 5. lipnja pod mentorstvom Maše Bajc, Saše Kralja i Igora Nobila, predstavit će publici svoje radove na izložbi koja se otvara u Galeriji Spot u ponedjeljak, 24. lipnja u 19 sati. Radionica je zamišljena kao modularno, multidisciplinarno i edukacijsko iskustvo, s ciljem podizanja vizualne pismenosti kroz fotografiju i jačanje svijesti o lokalnoj zajednici i lokalnom identitetu. Radionica je dio projekta Kvartovski objektiv koji je posvećen Črnomercu kao prostoru zajedničkog djelovanja Ureda za fotografiju (Galerija Spot), Galerije VN i Živog ateljea DK (više o Kvartovskom objektivu možete saznati na sljedećoj poveznici).

Sudionici i izlagači – Ivana Jagušić, Anja Iveković Martinis, Inia Herenčić, Željko Krčadinac, Janja Pilić, Ana-Marija Petričević, Siniša Sunara, Petra Mikolić, Kristina Vrdoljak i Alen Čabrić – susreli su se s novim izazovima pristupa fotografiji pretvorivši ih u vlastitu kreativnu moć. Zajedno su otkrivali Črnomerec u tri intenzivna dana ispunjena suočavanjem, istraživanjem i pomicanjem granica u vlastitom radu. Njihovi različiti pristupi i ciljevi okupljeni su u smislene cjeline, pa se tako dokumentarni i lirski pristup međusobno ne isključuju, već omogućavaju slojevitost značenja u odabranom narativu, dok crnobijela fotografija ravnopravno nadopunjava fotografiju u boji.

Spomenimo neke izazove fotografskog razmišljanja i djelovanja s kojima su se sudionici susreli i koje su uspješno iskustveno usvojili: odmak od vidljivog (izvanjskog), prema osjećajnom i unutarnjem u fotografiranju kvarta; promjena ideje fotografije kao usamljene vještine pojedinca u ideju kolektiva kao osnovne kreativne jedinice; zamjena “recepta za dobru fotografiju” u konstruktivni (ali i kritički) razgovor koji otvara raznolike mogućnosti za svakog sudionika.

Izložba će se moći razgledati radnim danima do petka, 28. lipnja (zaključno s tim datumom). Radno vrijeme Galerije Spot je od 16 do 20 sati.

 

Podijeljeni u tri grupe, sudionici su zajednički radili na izabranim temama:

Grupa 1: Alen Čabrić, Kristina Vrdoljak, Siniša Sunara i Petra Mikolić – Putovanje na Bliski Zapad
Priča ove grupe jest igra percepcije i kritičkog preispitivanja osobnog iskustva. Dio radova kreativno analizira alegoriju kršćanstva kroz pojavnost simbolike križa u svakodnevnim, često marginalnim urbanim strukturama Črnomerca. Te alegorije isprepleću se s raznim črnomeračkim motivima užurbane prolaznosti, samoće i blokirane komunikacije.

 

Alen Čabrić

Kristina Vrdoljak

Siniša Sunara

Petra Mikolić

 

Grupa 2: Ana-Marija Petričević, Janja Pilić, Željko Krčadinac – (Ne)prisutnosti
Potraga za svakodnevnim identitetom kvarta kroz gustoću, prozračnost i slojevitost prostora. Nastaju gotovo hipnotički ritmovi u vizualnoj simfoniji Črnomerca kroz bilježenje industrijskog nasljeđa preko intimnih prostora sve do osobnih refleksija.

 

Ana-Marija Petričević

Janja Pilić

Željko Krčadinac

 

Grupa 3: Anja Iveković Martinis, Inia Herenčić, Ivana Jagušić – Mjesto razdvajanja i povezivanja
Grupa bilježi prolaznost, granice i pretapanja prošlosti i sadašnjosti, te mogućnosti budućnosti. Promatraju Črnomerec kao mjesto razdvajanja i povezivanja. Stanovnici Črnomerca nisu amorfna masa nego suvisli glasovi vrijednih pojedinaca koji danas prolaze pored izblijedjelih svjedočanstava prošlosti.

 

Anja Iveković Martinis

Inia Herenčić

Ivana Jagušić