Novosti

Izreži i zalijepi – Kolaži Inke Švertasek i Nade Vrkljan-Križić

 

3. 5. – 28. 5. 2021.

 

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe Izreži i zalijepi – Kolaži Inke Švertasek i Nade Vrkljan-Križić. U skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak 3. 5., pri čemu će izložbeni prostor za posjetitelje biti otvoren od 17.00 do 21.00 sat.

 

Inka Švertasek

 

Dvije žene u istom gradu, u isto vrijeme. Nagnute nad svojim radovima u neko doba dana ili večeri, kad je sve ostalo već obavljeno. Gotovo posve sigurno nikad se nisu upoznale. Nakon 60-ak godina, njihovi kolaži susreću se po prvi put na zidovima galerije Spot i tako ostvaruju pomak u razumijevanju prirode ovog umjetničkog medija te feminističke pozicije koju je moguće prepoznati u kompozicijama. 

Nada Vrkljan-Križić (1940. – 2012.), povjesničarka umjetnosti i romanistica, i Inka Švertasek (1920. – 2014.), samouka umjetnica, šezdesetih godina 20. stoljeća stvorile su niz intrigantnih kolaža. Ured za fotografiju prikazuje odabir iz njihovih opusa, nastojeći rasvijetliti pozicije žena u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti i eksperimentima u području fotografije. Inkini su kolaži otkriveni relativno nedavno i izlažu se po prvi put, dok je nekoliko Nadinih bilo prikazano u sklopu izložbe Nadrealizam i hrvatska likovna umjetnost u izboru Igora Zidića 1972. godine. Kolaži dviju autorica nastali su izvan uobičajenih obrazaca, najčešće u kućnim uvjetima, limitirani su vremenom i drugim okolnostima. U odabiru vizualnog materijala koji su umjetnice koristile vidi se sklonost teatralizaciji i scenografskim idejama (Švertasek), kao i svjesnom promišljanju političkog, društvenog i intimnog trenutka (Vrkljan-Križić). Riječ je o fotomontažama i kolažima u području podsvjesnog, aluzijama o kojima je pisao niz zapaženih nadrealističkih teoretičara i autora (Eluard, Bataille), sve do psihoanalitičara i suvremenih teoretičara/teoretičarki, koji ovu vrstu radova smještavaju, uz ostalo, među feminističke ženske strategije. 

 

Iako je kolaž po svojim karakteristikama podvrgnut fragmentaciji, oba ciklusa svjedoče o visokoj razini svijesti i kontinuitetu likovnih ideja koje su autorice razvijale kroz vrijeme. Nastojeći pridonijeti raspravi o ulozi kolaža u feminističkoj umjetnosti, postmodernizmu, kao i o tvrdnjama da je riječ o svojevrsnoj “opozicijskoj” praksi u kojoj počivaju brojne naznake i komentari političke i društvene stvarnosti, ovom izložbom ukazujemo na nerijetko usamljene pozicije autorica, čiji radovi se otkrivaju postupno i sa znatnim vremenskim odmakom. 

 

Uz izložbu će biti objavljen 5. broj časopisa Fototxt s tekstovima Leonide Kovač o djelima Nade Vrkljan-Križić i Darka Šimičića o kolažima Inke Švertasek. 

 

Kustosica izložbe je Sandra Križić Roban. 

 

Nada Vrkljan-Križić

 

Nada Vrkljan-Križić, hrvatska povjesničarka umjetnosti (Beograd, 1940. – Zagreb, 2012.). Diplomirala povijest umjetnosti i francuski jezik i književnost 1970. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture (1972.–1981.), bila je kustosica u Galeriji primitivne umjetnosti u sastavu Galerija grada Zagreba (1981.–1994.), potom je radila u Muzeju suvremene umjetnosti (1995.–2004.), u zvanju muzejske savjetnice, te kao vršiteljica dužnosti ravnateljice. Objavila je niz stručnih tekstova iz područja muzeologije, brojne likovne kritike, studije, te predgovore u katalozima. Autorica je većega broja izložaba naivnoga slikarstva.

 

Inka (Vinka) Švertasek samouka je umjetnica (Korčula, 1920. – Zagreb, 2014.). Kroz život je slikala, rezbarila skulpture u drvu, a u razdoblju 1960-ih i 1970-ih izrađivala je kolaže. Samostalno je izlagala u Gradskom muzeju Korčula 2012. godine.

 

Izložba je dio Arhiva umjetnica na mreži (Not Yet Written Stories – Women Artists’ Archives Online), međunarodnog istraživačkog projekta financiranog sredstvima Kreativne Europe, u kojem Ured za fotografiju surađuje s Fundacijom Arton iz Varšave, SCCA – Centrom za suvremenu umjetnost iz Ljubljane i Latvijskim centrom za suvremenu umjetnost, baze podataka umjetnika i arhive iz Rige. Cilj projekta je uključiti djela umjetnica u javni diskurs o vizualnim umjetnostima, kako bi se izbjegla daljnja diskriminacija umjetnica, većinom eliminiranih iz europske povijesti umjetnosti.

Realizacija izložbe i rad Ureda za fotografiju omogućeni su sredstvima Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova i sredstvima Kreativne Europe.

 

Radno vrijeme Galerije Spot:
Pon – pet / 16 – 20 ili prema dogovoru

This post is also available in: English