Novosti

“Jezik medija” – panel diskusija u Galeriji Spot

Povodom izložbe Čovjek koji hoda (bez glave) belgijskog umjetnika Benjamina Verhoevena, Ured za fotografiju organizira panel na temu umjetničkih praksi koje nastaju na sjecištu medija fotografije i filma, propitujući pritom odnose, sličnosti i razlike (kako konceptualne, tako i tehničke) ovih medija. Panel pod nazivom Jezik medija održat će se u ponedjeljak, 12. ožujka u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb), a sudjelovat će umjetnica Ana Hušman te umjetnici Vladislav Knežević i Davor Sanvincenti. Razgovor će moderirati teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač.

 

Verhoeven_Sculptural_movement_2016

Kadar iz filma “Sculptural Movement” Benjamina Verhoevena

 

Ana Hušman docentica je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suosnivačica je udruge RESTART koja godinama provodi programe filmske edukacije. U svojem umjetničkom djelovanju ova autorica istražuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme i medije – od filma, instalacije i knjige, pa do slikovnih, zvučnih i tekstualnih zapisa. Dobitnica je niza domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada, a njezini su radovi prikazivani na brojnim domaćim i internacionalnim izložbama i festivalima.

Vladislav Knežević studirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i na De Vrije Academie u Den Haagu. Suosnivač je Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. Bavi se eksperimentalnim filmom, videom i zvukom, i u svojim radovima uz istraživanje različitih tehnologija tematizira medij filma, filmske kodove i konvencije. Njegovi su filmovi prikazivani na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, a za svoj rad osvojio je i nekoliko priznanja, uključujući i Nagradu Oktavijan za najbolji eksperimentalni film na Danima hrvatskog filma 2015.

Davor Sanvincenti multimedijalni je umjetnik, djeluje u medijima fotografije, filma, videa, svjetlosti, zvuka i medijskog performansa. Nakon studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, završava studij vizualnih umjetnosti na Europskom institutu dizajna u Milanu. Njegovi interesi obuhvaćaju područje audiovizualne fenomenologije i antropologije vizualne kulture, uz specifičan fokus na uvjete i forme osjetilnosti i percepcije. U svojim radovima istražuje estetske i kvalitativne mogućnosti raznih medija. Njegovi su radovi prikazani na brojnim izložbama, festivalima i muzičkim bijenalima. Dobitnik je niza nagrada i priznanja.