Novosti

Metabolizam muzeja: panel-diskusija i čitalačka grupa u Galeriji Spot

Ured za fotografiju poziva na sudjelovanje u panel-diskusiji i čitalačkoj grupi pod nazivom Metabolizam muzeja. Događanje je dio popratnog programa izložbe Muzejska svjetlost Esther Mathis

Panel-razgovor i čitalačka grupa održat će se u srijedu, 11. srpnja u 19 sati u Galeriji Spot

 

IMG_0964

Izložba “Muzejska svjetlost” Esther Mathis u Galeriji Spot / fotografija: Bojan Mrđenović

 

“Muzeji su dekadentna bića ovisna o javnosti – i privatnim donatorima koji ulažu obilne količine energije, vremena, novca u zaštitu umjetničkih djela koja su radikalna, dragocjena, jedinstvena i koja uvijek iznova žele biti otkrivena. Muzeji predstavljaju čežnju ljudske kulture za iskorakom izvan uobičajenog, probijanjem granica, prihvaćanjem potpune raskoši, za nadilaženjem ‘naturaliziranog’ poimanja između nužnog i izlišnog”, piše Petra Tomljanović u tekstu koji prati izložbu švicarske umjetnice Esther Mathis Muzejska svjetlost.

Posljednje četiri godine Esther je fotografirala i doživjela svjetlosne prostore umjetničkih galerija i muzeja diljem Europe, a na izložbi u Galeriji Spot predstavlja radove nastale na temelju istraživanja ovih muzejskih prostorija skrivenih na vrhu zgrada, “dizajniranih tako da filtriraju svjetlo kako bi stvorile savršene uvjete za nešto izvan okvira optimizacije, uobičajenog ili nužnog – Umjetnost”, kako piše Petra.

Uzimajući kao polazište ovaj umjetničko-istraživački projekt, na panel-diskusiji i čitalačkoj grupi koju organiziramo u Galeriji Spot kao popratni dio izložbe Muzejska svjetlost, raspravljat ćemo o (povijesnim, ali o i današnjim) funkcijama muzeja; o njihovoj budućnosti; o ulozi u zaštiti, izdvajanju i reprezentaciji, kao i u kreiranju određene slike svijeta. Pokušavajući otrgnuti pojedine predmete i/ili znanja zaboravu, muzejske institucije nedvojbeno predstavljaju aktivne čimbenike u oblikovanju i diseminaciji znanja. Samo naizgled neutralni, objektivni i anonimni, muzejski prostori tako direktno sudjeluju u politikama moći, simbolički odražavajući ostale društvene strukture i mapirajući ukuse i vrijednosti. Međutim, upravo stoga što djeluju kao grandiozni (nikad posve dovršeni i zaključeni) kompendiji, muzeji predstavljaju i nepresušan izvor za preispitivanja i preispisivanja (znanja i povijesti), za usvajanje drugačijih perspektiva i novih interpretacija.

O ovim (i nekim drugim) temama razgovarat ćemo s Ljerkom Dulibić, znanstvenom suradnicom Strossmayerove galerije i voditeljicom znanstvenog projekta TransCultAA – Transfer of Cultural Objects in the Alpe Adria Region in the 20th Century, te Hrvojem Gržinom, povjesničarom fotografije i pročelnikom Središnjeg fotolaboratorija Hrvatskog državnog arhiva.

 

Sudionici panela i čitalačke grupe okupit će se u srijedu, 11. srpnja u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

Sudjelovanje na panelu/čitalačkoj grupi potrebno je prijaviti na e-mail adresu uredzafotografiju@gmail.com, najkasnije u utorak, 10. srpnja (do kraja dana). Nakon prijave svakom sudioniku/ci bit će poslano nekoliko odabranih tekstova koje je potrebno pročitati prije održavanja panela/čitalačke grupe.

_

Izložba Muzejska svjetlost ostvarena je u suradnji Ureda za fotografiju (Zagreb) i Kulturfolgera(Zürich), a njezinu realizaciju omogućili su Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, Swiss Arts Council Pro Helvetia i Zaklada Kultura nova. Izložba je otvorena do 6. srpnja (zaključno s tim datumom), a bit će ju moguće pogledati i na dan održavanja panela/čitalačke grupe, 11. srpnja.