Novosti

Najavljujemo godišnji program u Galeriji Spot

U 2020. godini u Galeriji Spot očekuje Vas bogat program! Redovni izložbeni program započinje već u ponedjeljak, 17. veljače izložbom Ivana Buvinića pod nazivom Sigurna kuća, a do kraja godine uslijedit će još šest izložbi domaćih i međunarodnih autorica i autora. Novoproducirane radove zagrebačkoj će publici predstaviti domaći autori Ivan Buvinić, Petar Vranjković, Maša Bajc i Ana Opalić, a kraj godine će zaključiti izložba o specijaliziranoj fotografskoj Galeriji Arhiv TD koju je osamdesetih godina prošlog stoljeća u Zagrebu vodio Petar Dabac s nizom suradnika.

Posjetitelji galerije u 2020. godini imat će priliku upoznati se s novim međunarodnim projektom Ureda za fotografiju pod nazivom Not Yet Written Stories – Women Artists’ Archives Online. U sklopu projekta u Galeriji Spot održat će se grupna izložba koja će se baviti fotografkinjama i umjetnicama koje su stvarale u mediju fotografije, a koje su djelovale ili djeluju u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata nadalje. U sklopu izložbe biti će realizirano javno predstavljanje projekta, razgovori radu i poziciji umjetnica te panel-diskusija o povijesti ženske fotografije u Hrvatskoj.

Pod naslovom Phony Smile. Language of photographic interpretation and aesthetic speculation, Ured za fotografiju gostuje u Fondaciji Arton u Varšavi, u sklopu kulturnog programa priređenog za obilježavanje hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije EU2020HR. Na izložbi će biti predstavljeni radovi umjetnika koji pripadaju neoavangardnoj umjetničkoj praksi, osobito u području fotografije. Željko Jerman, Vlado Martek, Željko Borčić, Petar Dabac i Edita Schubert pridonijeli su proširenju paradigme fotografije, istražujući, eksperimentirajući i preispitujući prirodu medija. Otvorenje izložbe bit će u drugoj polovici travnja.

U ovoj godini nastavljamo opsežan i već započet projekt Kvartovski objektiv, koji Ured za fotografiju provodi u suradnji s Galerijom VN i udrugom Živi atelje DK, a obuhvatit će programe različitog tipa poput tematskih šetnji, izložbi i radionica. U sklopu ovog programa gostovat će austrijska umjetnica Julia Gaisbacher, te multimedijalni Sergej Vutuc koji trenutno živi i radi u Berlinu. Izložbe će, kao i dosad, biti popraćene razgovorima s umjetnicima/cama, panel-diskusijama i čitalačkim grupama, a u planu je i nastavak programa Fotka u podne.

Više informacija o planiranim programima očekuje vas u nastavku.

 

 

Ivan Buvinić, Sigurna kuća, 2019.

Ivan Buvinić: Sigurna kuća

Izložba mladog fotografa Ivana Buvinića (1994.) pod naslovom Sigurna kuća rezultat je autorovog istraživanja i promišljanja o temi djetinjstva i odrastanja u obiteljskom domu. Rad se sastoji od arhivskih obiteljskih fotografija, video projekcije i različitih pristupa reinterpretaciji simbolike i vrijednosti obiteljskog doma. Otvorenje izložbe pratit će javni razgovor s umjetnikom, a u sklopu popratnog programa izložbe održat će se čitalačka grupa, posvećena podsvijesti i snovima.

 

 

 

Petar Vranjković, Portret majke, 2019.

Petar Vranjković: Ich vermisse dich / das sind alles meine Freuden

Petar Vranjković (1997.) mladi je multimedijalni umjetnik koji koji za ishodište svog umjetničkog rada uzima predmete iz (obiteljski) arhiva. Izložba Ich vermisse dich / das sind alles meine Freuden bavi se obiteljskim fotografskim arhivom nad kojim autor primijenjuje inovativan i eksperimentalan pristup, prisvajajući obiteljske fotografije, pisma i dnevničke zapise. Fotografije prisvaja te ih zatim aplicira na tekstilne materijale koji zajedno s predmetima izložbeni prostor galerije pretvaraju u umjetnikov prostor sjećanja. Izložba je planirana za ožujak.

 

 

Maša Bajc, Priroda stvari, 2019.

Maša Bajc: Priroda stvari 

Rad Priroda stvari hrvatske fotografkinje Maše Bajc (1980.) bavi se propitivanje granica između prostora prirode i periferija grada, a sastoji se od fotografija koje dokumentiraju predmete prirodnog i neprirodnog podrijetla koje autorica uočava i prikuplja tijekom šetnji. Istražujući tragove i nepoznati svijet prirode, autorica nastoji odgovoriti na temeljno civilizacijsko pitanje: što čovjek ostavlja iza sebe. Izložba je planirana za rujan ove godine, a ostvarit ćemo je u suradnji s Gradskom galerijom Striegl i AK galerijom iz Koprivnice, gdje će također biti prikazana.

 

 

Ana Opalić, Martina, 6. 4. 2016.

Ana Opalić: Martina – skica za portret

Izložba hrvatske fotografkinje Ane Opalić (1972.), Martina – skica za portret, prikazuje dugogodišnji rad u nastanku u kojem autorica kroz seriju intimnih portreta iz svakodnevnog života nastoji stvoriti vizualan album emocija. Fotografirajući blisku osobu u različitim situacijama umjetnica na suptilan način stvara dnevnik jednog odnosa. Izložba je planirana za listopad ove godine.

 

 

Petar Dabac, Arhiv Toše Dabca – stativi, nakon 1970.

Petar Dabac i Arhiv TD

Izložbom Petar Dabac i Arhiv TD predstavit će se kulturni rad Petra Dabca i program Galerije Arhiv TD koji su danas uglavnom nepoznati javnosti. Atelje Toše Dabca i Galerija Arhiv TD u Ilici 17 bilo je jedno od ključnih mjesta zagrebačke kulturno-umjetničke scene osamdesetih godina. U periodu od 1978. do 1996. voditelj Arhiva i Galerije Petar Dabac s brojnim suradnicima postavio je 50-ak fotografskih izložbi i organizirao događanja povezana s fotografijom. Ovom izložbom, kao i pratećom studijskom monografijom, želi se obnoviti sjećanje na ovaj kultni prostor te otvoriti temu privatnih galerijskih prostora koji su postojali u Zagrebu.

 

 

Fotka u podne

U 2020. godini UzF nastavlja aktivnost pod nazivom Fotka u podne. Osim redovnim galerijskim programima, ovim oblikom javnih formata nastoji se podići nivo razgovora o fotografskim radovima. U prostoru Galerije publici će se predstavljati odabrani umjetnički radovi, o kojima će se povesti razgovor. Prva Fotka u podne, pod nazivom In memoriam Slobodan Tadić, održat će se u veljači ove godine.