Novosti

Najavljujemo godišnji program u Galeriji Spot

U 2021. godinu zakoračujemo hrabro, s bogatim izložbenim programom, kao i nizom popratnih aktivnosti i novih sadržaja!

Redovni izložbeni program u Galeriji Spot započinje u ožujku izložbom splitskog autora Rina Efendića, a do kraja godine uslijedit će još pet izložbi domaćih autorica i autora.
Novoproducirane radove zagrebačkoj će publici predstaviti vizualne umjetnice Ana Mušćet i Sandra Vitaljić, dok će mladi fotograf Ivan Gundić u Galeriji Spot izložiti svoj novi rad,  nastao u sklopu diplomskog studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Nastavljajući istraživanja nepoznate ženske umjetnosti u Hrvatskoj, Ured za fotografiju u 2021. godini predstavlja izložbu dviju autorica, Inke Švertasek i Nade Vrkljan-Križić, koje se vrlo vjerojatno nisu ni poznavale, a od početka 1960-ih do ranih 1970-ih godina realizirale su niz zanimljivih kolaža.
Ured za fotografiju u svoj godišnji izložbeni program uvrštava i izložbe nastale u sklopu projekta Živi arhivi, kako bi se stručna i šira javnost upoznala sa zanimljivostima koje čuvaju privatni arhivi. U 2021. godina planirana je izložba posvećena arhivu povjesničara umjetnosti Želimira Koščevića.

Kao zagrijavanje za izložbenu sezonu u Spotu, u veljači Ured za fotografiju priprema ciklus online predavanja pod nazivom Spot On Photography posvećenih fotografiji i njezinoj društvenoj ulozi u 21. stoljeću. Jedna od novosti je i program prilagođen studentima pod nazivnom Pitaj umjetnika!, čiji je cilj približiti sadržaje iz polja vizualnih umjetnosti i fotografije mlađoj zainteresiranoj publici kroz online vodstva i razgovore s autorima.

U 2021. godini nastavljamo već započet projekt Kvartovski objektiv, koji Ured za fotografiju provodi u suradnji s Galerijom VN, udrugom Živi atelje DK, Institutom Tomislav Gotovac i Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, a obuhvatit će programe različitog tipa poput tematskih šetnji, izložbi i radionica.  Također nastavljamo s projektom Zajednički fotografski narativi koji razvijamo s partnerima Institutom Tomislav Gotovac, Muzejom likovnih umjetnosti iz Osijeka, Gradskim muzejom Križevci, AK Atelijerima Koprivnica, Kombinatom iz Rijeke, Gradskom galerijom Striegl iz Siska i nezavisnim istraživačima, a u sklopu kojeg nas očekuje nastavak sjajnih suradnji, izložbe u javnom prostoru u Rijeci i u Zagrebu, kao i niz drugih aktivnosti. U suradnji s Fondacijom Arton, u Varšavi je u prosincu otvorena izložba Phony Smile. Language of photographic interpretation and aesthetic speculation, kojom su predstavljene neoavangardne umjetničke prakse druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj. Izložba ostaje otvorena do ožujka 2021.

Izložba Meko okidanje? Upoznajemo povijest ženske fotografije u Hrvatskoj, nastala u sklopu projekta Not Yet Written Stories, a koju je zagrebačka publika imala priliku pogledati u Galeriji Spot, u ožujku 2021. godine bit će prikazana u Gradskom Muzeju Križevci.

Kao i dosad, izložbe u sklopu redovitog programa u Galeriji Spot biti će popraćene razgovorima s umjetnicima/cama, panel-diskusijama, čitalačkim grupama i video vodstvima, a u planu je i nastavak programa Fotka u podne u formi audio eseja.

Više informacija o izložbama u Galeriji Spot pročitajte u nastavku!

 

 

Rino Efendić: PONOVNO, MJESTO

Izložba Rine Efendića u fokus stavlja njegove polaroide, koje je počeo snimati krajem 1970-ih godina. Tijekom vremena, umjetnik se nerijetko vraćao na ista mjesta, snimajući ih u nejednakim vremenskim uvjetima. Riječ je o naizgled nezanimljivim prizorima, takozvanim “malim pejzažima” (riječima samog autora). Za ovaj pristup odlučuje se u ranoj fazi svog umjetničkog stvaralaštva, tragajući kontinuirano za onim mjestima koja su izvan uobičajenih fotografskih predodžbi.

Autor Fotografie: Rino Efendić

 

 

Inka Švertasek i Nada Vrkljan Križić: IZREŽI I ZALIJEPI

Mali dio radova Nade Vrkljan Križić bio je prikazan davne 1972. u sklopu izložbe “Nadrealizam i hrvatska likovna umjetnost”, dok su radovi Inke Švertasek posve nepoznati i nikada ranije nisu bili izloženi u javnosti. Ova studijska izložba nastala je u sklopu istraživanja nepoznate prakse umjetnica u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata, kao prilog poznavanju nacionalne umjetničke baštine žena te osobito poznavanju eksperimenata u području fotografije. Kolaži dviju autorica nastali su izvan uobičajenih obrazaca, najčešće u kućnim uvjetima, limitirani su vremenom i drugim okolnostima.

Autorica fotografije: Nada Vrkljan Križić

 

 

Sandra Vitaljić: NEVIDLJIVE PRIČE

Tema migracija posljednjih je godina društveno prisutna i izrazito politizirana. Narativi se često fokusiraju na tragične događaje, na dehumanizaciju izbjeglica kroz političku propagandu, ili na priče o uspjesima u integraciji imigranata. Dok društvo načelno prihvaća ljude koji emigriraju kao izbjeglice iz ratom razorenih zemalja, priče ljudi koji napuštaju domovinu vlastitim izborom, najčešće ostaju neispričane, a protagonisti obilježeni negativnom konotacijom pojma imigrant.
Sandra Vitaljić, nagrađivana hrvatska fotografkinja, 2018. godine zajedno s obitelji preselila je u Švedsku. Od tog trenutka započinje i njezino prikupljanje sasvim običnih priča o svakodnevnim borbama žena koje dijele sudbinu sličnu njezinoj.

Autorica fotografije: Sandra Vitaljić

 

 

Ivan Gundić: MEMOGRAM

Izložba mladog autora Ivana Gundića rezultat je njegova istraživanja o pitanjima vrijednosti i o vlastitom odnosu prema obiteljskoj memoriji. Za polazište rada Memogram, umjetnik koristi obiteljski arhiv crnobijelih fotografija, snimljenih prije njegova rođenja, koje kemijskim postupkom otapanja u jakoj lužini odlučuje nepovratno uništiti. Iz autorove izjave o radu izdvajamo: “Kombinacijom interdisciplinarnog i multimedijalnog pristupa, prikazujem topljenje slojeva srebra iz obiteljskih fotografija koje potom kemijskim postupkom u laboratoriju pretvaram u metalnu kovanicu.”

Autor fotografie: Ivan Gundić

 

 

Živi arhivi I: STRAST PREMA FOTOGRAFIJI ŽELIMIRA KOŠČEVIĆA

Višegodišnji rad s privatnim arhivima – istraživanje, digitalizacija i promocija pojedinih njihovih aspekata kroz različite javne formate, u sklopu projekta Živi arhivi, doveo je do ideje promocije samih arhiva kroz poseban izložbeni format. Izložba arhivske kolekcije povjesničara umjetnosti Želimira Koščevića fokusira se na njegov rad u fotografskoj Galeriji Lang, koju 2002. godine pokreće sa suprugom u prostoru vlastite kuće u Samoboru. Do 2020. godine u galeriji je prikazano preko 170 izložbi, a Koščević je kroz istraživanje fotografije i druženja s umjetnicima prikupio impozantan arhiv koji čine knjige, dokumentacija, umjetnički radovi, korespondencija.

*Prostor fotogalerije Lang u Samoboru

 

 

Ana Mušćet: OSLOBOĐEN DOVRŠENIH DIJELOVA 

Izložba Ane Mušćet, radnog naziva Oslobođen dovršenih dijelova, proizlazi iz umjetničkog istraživanja o zatočenima i nestalima tijekom Domovinskoga rata, a koje se od 2019. godine provodi na području Vukovarsko-srijemske županije. Umjetnica adresira nekoliko ključnih pojmova, koje tijekom rada na terenu ispituje kroz druženja i boravljenje sa žrtvama te obiteljima žrtava nestalih tijekom Domovinskog rata. U istraživanju sudjeluju i istom su doprinijeli: Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih tijekom Domovinskog rata, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, Vukovarske majke i Zaklada za žrtve ratnog zločina silovanja u Domovinskom ratu – Sunčica.

Autorica fotografije: Ana Mušćet