Novosti

Najavljujemo pop-up izložbu “Periferne povijesti”u Galeriji Spot

 

14 – 18. lipnja 2021.

Autori: Inia Herenčić, Glorija Lizde, Aurora Rakić i Radisav Stijović

 

“Iznenadna” zajednička izložba Periferne povijesti nastala je kao rezultat petomjesečnog rada na istoimenoj radionici pod mentorstvom vizualne umjetnice Marie Kapajeve, u organizaciji Ureda za fotografiju. Nadovezujući se na temu radionice, a koja korespondira s autorskom poetikom Marie Kapajeve, usmjerene na istraživanje osobnih i kolektivnih identiteta te obiteljske prošlosti, četvero je polaznika razvijalo vlastiti umjetnički projekt.

Kao zaključak mentorskog rada, na izložbi će biti prikazani fotografski radovi i kolaži koji markiraju završetak prvih etapa u promišljanju i razradi umjetničkih koncepata autora.
Iako su koncepti temama i pristupom različiti, objedinjujuća je karakteristika radova njihova fokusiranost na osobne povijesti, priče i memorije, obiteljske, intimne narative i trenutke, afirmirajući važnost pojedinačnog iskustva u kolektivnom sjećanju. Istražujući bliskost, povezanost, kao i specifičnosti i partikularnosti u kolektivnoj percepciji, autori stavljaju u prvi plan ono što je (iz zajedničke povijesti) izbrisano, potisnuto ili sakriveno.

Otvorenje izložbe održat će se 14. lipnja u Galeriji Spot, pri čemu će izložbeni prostor za posjetitelje biti otvoren od 17 do 21 sat.

 

Inia Herenčić

Izložene fotografije dio su knjige u nastajanju, a tematiziraju autoričin odnos s kćerima. Koncipirajući rad, autorica se pita: ‘Što meni znači povezanost? Što znači kontakt?’. Istražujući osjećaje i kako ih ispričati kroz fotografiju, kroz fotografski narativ vodi nas autoričina sedmogodišnja kćer.

 

Inia Herenčić

 

Glorija Lizde

Fotografska serija Neustrašiva mladost temeljena je na istoimenoj, neobjavljenoj autobiografiji autoričina djeda Hasana (1928-2011) u kojoj se on prisjeća, između ostalog, svog ratnog puta Drugom svjetskom ratu. Poput neželjenog obiteljskog naslijeđa, prošlost predaka prenosi se s koljena na koljeno, s njom se rađamo i nju nosimo iako joj nismo nikada svjedočili. Ovim radom nastoji se uspostaviti dijalog s djedovom prošlošću, koja je ujedno i neizbježno moja vlastita prošlost.

 

Glorija Lizde

 

Aurora Rakić

Rad se temelji na istraživanju različitih (medijskih) narativa o Ženama Srebrenice. Autorica je, kroz medijsku prizmu, težila uvidjeti kako se percipiraju Žene Srebrenice i kada ih se prisjećamo u javnom diskursu. Cilj je izložbe i rada prezentirati kako, kroz vizualne prikaze u medijima, kreiramo i održavamo javno mijenje o Ženama Srebrenice – specifičnoj društvenoj grupi čiji se osobni glas rijetko prenosi, čineći ih tako skrivenima te pasivnim subjektom povijesti.

 

Aurora Rakić

 

Radisav Stijović

Izloženi radovi nastali su u procesu istraživanja autorova odnosa s bratom, pri tom su obojica svjesni praćenja dinamike razvoja rada, međusobne bliskosti, kao i zajedničkog reinterpretiranja obiteljske povijesti. Fotografija u radu, ali i u razvoju odnosa, postaje ključnim medijem komunikacije, spoznavanja, zamjene uloga i razumijevanja.

 

Radisav Stijović