Novosti

Objavljena publikacija projekta Kvartovski objektiv

Ilica oko broja 203, snimljeno 1964. godine

 

Na kraju 2020. godine, naporne ali ipak ispunjene mnogim dobrim inicijativama i projektima, čije smo aktivnosti ipak uspjeli realizirati, iz tiska je izašla knjižica Kvartovski objektiv. Posvećena je kvartu Črnomercu, prostoru djelovanja Ureda za fotografiju i partnerskih institucija/udruga – Galerije VN i Živog ateljea DK, te Instituta Tomislav Gotovac i Akademije likovnih umjetnosti.

Nekad smatran kvartom industrije, vojnih objekata i sitnih obrtnika, obilježen tek pokojom kvalitetnijom stambenom višekatnicom izgrađenom početkom 20. stoljeća, Črnomerec je danas kvart koji percipiramo posve drugačije. Zbog količine i brzine promjena koje se odvijaju u ovom dijelu Zagreba, priredili smo niz programskih sadržaja cilj kojih je osvijestiti ovaj gradski prostor, upisujući u njega osobna iskustva, te preuzimajući ona iz prošlosti. Pritom posebnu ulogu u projektu ima fotografija kao najdemokratičniji medij današnjice, kroz koji pojedinci bez formalnog obrazovanja imaju priliku sudjelovati u dokumentarno-umjetničkim istraživanjima, kulturološkim i antropološkim uvidima. Uz brojne novonastale i fotografski zabilježene situacije, u publikaciji su objavljene i tzv. “sačuvane slike” – arhivske fotografije koje smo prikupili od polaznika radionica i sudionika u ostalim programskim sadržajima, koje govore o povijesnim, emocionalnim i drugim aspektima prostora i ljudi koji su ga nastanjivali.

 

 

 

 

Iz sadržaja Kvartovskog objektiva

 

Marko Tadić – Okretište (crtani esej o kvartu)

Mladen Klemenčić – Od Č(e)rnomerca do Črnkasa (pogled na kvart kroz povijesno-geografsko-leksikografski fokus)

Goran Arčabić – Geneza periferijskih obilježja Črnomerca (prilog o Črnomercu, nekadašnjoj periferiji, a danas proširenom centru grada)

Saša Šimpraga – Lutanja (flanerizam kao metoda otpora i/ili odmora od stvarnosti)

Maja Flajsig – Taktilnim o neopipljivome (o radionici Kvartozin Samizdat pod mentorstvom Saše Kralja i Karla Čargonje)

Totalni portret grada Zagreba (s naglaskom na Črnomerec) (o mentorskoj radionici pod vodstvom Darka Šimičića /Institut Tomislav Gotovac/, Maje Flajsig i Sare Simić)

 

Marko Tadić, Okretište

 

Rudolfova (Pješačka) vojarna, kraj 19. stoljeća

 

PROMIDŽBENA RAZGLEDNICA TVRTKE “BRAĆA ŠEVČIK”, ZAGREB 1928. (?); VLASNIŠTVO: MUZEJ GRADA ZAGREBA

 

IZDAVAČ 
Ured za fotografiju
Čanićeva 6
10000 Zagreb
Hrvatska / Croatia

Izvršna urednica 
Nika Petković

Dizajn i prijelom
Ruta

ISBN 978-953-8372-01-8

 

Objavljivanje publikacije omogućeno je sredstvima Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

 

Želimo svima sretnu i zdravu novu 2021. godinu!