Novosti

Panel-diskusija: Fotografija i poezija, poezija i fotografija

Ured za fotografiju organizira panel-diskusiju pod nazivom Fotografija i poezija, poezija i fotografija, kao popratni program izložbe Potreti 1959.1985. Projekt preoblikovanja svijesti  Petra Dabca.

Panel-diskusija će se održati u ponedjeljak, 2. prosinca u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

 

Otvorenje izložbe “Potreti 1959.–1985. – Projekt preoblikovanja svijesti” u Galeriji Spot / fotografija: Nenad Roban

 

Fotografija je poezija koja se ne izgovara…

Kompozicija, jezik, svjetlo, zvuk, prostor – govorimo li o pjesmi ili o fotografiji? Način na koji se ova dva umjetnička izričaja međusobno preklapaju i nadopunjuju gotovo da je začudan. Pogotovo kada shvatimo da u jednom slučaju govorimo o onom vizualnom a u drugom o onom auditivnom. Međutim, opet i iznova, i poezija i fotografija, spoj fotografije i poezije proizvodi višak koji izmiče pokušaju racionalizacije i mogućnosti opisivanja. Oba medija kao da prodiru u stvarnost koja nas okružuje, sijeku ju i dekonstruiraju kako bi potom složili novu cjelinu – kako bi stvorili sliku, sliku svjetlom ili sliku riječima.

Na otvorenju izložbe portreta Petra Dabca (1942.), Preoblikovanje svijesti br. 1, održane 1987. godine u kultnoj galeriji Arhiv TD, Sreten Mokrović čitao je pjesmu Dalekoj ljubljenoj Petera Waterhousea. U reinterpretaciji ove izložbe, u Galeriji Spot u izvedbi Adriana Bagarića, ovoj su pjesmi pridružene još tri.

Koje su veze poezije i fotografije? O ovoj ćemo temi razgovarati u okviru panel-diskusije u Galeriji Spot. Na diskusiji će sudjelovati Vlado Martek, pjesnik, likovni i konceptualni umjetnik i pisac čiji je umjetnički rad obilježen djelovanjem unutar polja vizualne poezije. Osim njega sudjelovat će i pjesnik Vigor Vukotić koji djeluje unutar književne grupe 90+ te je suvoditelj književne tribine Učitavanje. Panel-diskusiju moderirat će povjesničarke umjetnosti Lana Lovrenčić i Maja Flajsig.

 

_

 

Vlado Martek rođen je u Zagrebu 1951., gdje je diplomirao književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu. Pjesnik, konceptualni umjetnik, slikar i esejist. Od početka sedamdesetih bavi se vizualnom i konkretnom poezijom (koju naziva “predpoezijom”), a od sredine sedamdesetih do početka osamdesetih djeluje u okviru Grupe šestorice autora. Objavio je šesnaest knjiga – od zbirki poezije, tekstova i fotografija, pa do knjiga eseja o suvremenoj umjetnosti i grafičkih mapa. Njegova se djela nalaze u brojnim zbirkama, među kojima je i ona Centrea Pompidou u Parizu.
Diplomirao je književnost i filozofiju, a sedamdesetih je godina jedan od osnivača Grupe Šestorice autora.

Vigor Vukotić rođen je u Zagrebu 1991.gdje je diplomirao je antropologiju i etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu. Jedan je od članova književne grupe 90+, skupine pjesnika i prozaika rođenih u devedesetim godinama, koja svojim djelovanjem radi na afirmaciji mlade književne scene. Suvoditelj je književne tribine Učitavanje, koja predstavlja mlade, neobjavljene autore. Autor je fotografskih i filmskih radova iz polja vizualne antropologije.