Novosti

Panel diskusija na temu obiteljske fotografije

Fotografija postava izložbe Petra Vranjkovića Ich vermisse dich / Das sind alles meine Freuden, snimio Luka Radek

 

Ponedjeljak, 18. svibnja 2020. s početkom u 18 sati

Početak godine u Galeriji Spot obilježile su dvije izložbe, obje posvećene temi obitelji i obiteljskih odnosa. Iako različite, autori i jedne i druge izložbe – Ivan Buvinić i Petar Vranjković – koriste se aproprijacijom obiteljskih fotografija. Obojica uzimaju analogne fotografije i transformiraju ih, da bi ih takve promijenjene prenijeli iz privatnosti obiteljskog albuma u javni prostor galerije.

S pojavom digitalnih fotoaparata i kamera na mobitelima, funkcija privatnih fotografija, kao i način njihove pohrane, drastično su promijenjeni. Foto albumi u kojima fotografije prema nekom odabranom redu stoje pažljivo poslagane (i fizički prisutne), sve su više relikt davne prošlosti. Dapače, samo promatranje albuma roditelja, djedova i baka, ali i fizička blizina tih predmeta koje (za razliku od fotografija u našim mobitelima) možemo dotaknuti, oštetiti, pa čak uništiti, predstavlja svojevrsno putovanje kroz vrijeme i prostor.

U sklopu panela na temu obiteljske fotografije, koji će se održati u ponedjeljak 18. svibnja s početkom u 18 sati, razgovarat ćemo o umjetničkim praksama koje se bave reprezentacijom obitelji kroz prizmu obiteljskog albuma, kao i o značaju i ulozi obiteljskih fotografija i albuma u suvremenoj kulturnoj antropologiji. Sugovornici panela su teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač, kulturna antropologinja Tihana Rubić te umjetnik Petar Vranjković.

Panel diskusija održat će se preko aplikacije ZOOM koju sudionici moraju instalirati na svojim računalima. Prijavu za sudjelovanje treba poslati na e-mail adresu Ureda za fotografiju  (info@officeforphotography.com) najkasnije 2 sata prije početka panela.

Dr. sc. Leonida Kovač je povjesničarka i teoretičarka umjetnosti te kustosica. Tijekom zadnja tri desetljeća intenzivno istražuje performative fotografije i fotografski relacionirane radove u kontekstu inovativnih, eksperimentalnih i socio-kritičkih umjetničkih praksi. Autorica je brojnih izložbi, znanstvenih i stručnih članaka te knjiga. Bila je povjerenica i kustosica hrvatskog paviljona na Bijenalu suvremene umjetnosti u São Paulu (2002.) i Bijenalu u Veneciji (2003.) gdje je izložbom Uzorci vidljivosti predstavila serije autoportreta Ane Opalić. Redovita je profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Dr. sc. Tihana Rubić je kulturna antropologinja i docentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je etnološke i kulturno-antropološke studije o ekonomski depriviranim zajednicama u Zagrebu (Nezaposleni u gradu), nastale na temelju višegodišnjeg bavljenja društvenim odnosima i zajednicama, temama obitelji i srodstva, odnosom ruralnog i urbanog te neformalnom ekonomijom. Sudjelovala na nizu domaćih i međunarodnih znanstvenoistraživačkih projekata. Arhivsku fotografiju istraživala je kroz razne teme tradicijske kulture i podataka o obiteljskom životu iz privatnih obiteljskih foto-albuma i župnih knjiga.

Petar Vranjković mladi je transmedijalni umjetnik koji u umjetničkom radu koristi predmete iz (obiteljskih) arhiva, fotografiju, grafiku i dizajn. Studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za grafiku. Sudjelovao je u više samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.