Novosti

Pozivamo vas na nova događanja ovogodišnjeg Kvartovskog objektiva!

S radionice Nevidljivi zvuk u urbanom prostoru

Prezentacija radova polaznika radionice kvartovskog proširenog soundscapea Nevidljivi zvuk u urbanom prostoru

 

Radionica soundscapea Nevidljivi zvuk u urbanom prostoru održana je početkom svibnja u Galeriji VN, a bila je namijenjena studentima Akademije likovnih umjetnosti. Kroz proširene zabilješke titraja zvuka i elektromagnetskog zračenja u ljudskom perceptivnom pojasu i izvan njega, polaznici su stvarali sliku zvučnih pejzaža i kompozicija na području kvarta Črnomerec, u okolici Galerije VN.
Radionica je istraživala javni prostor kao polje ispunjeno zvukovima – svjetlosnim valovima, elektromagnetnim zračenjima i ostalim titrajima. Polaznici su u svom radu, pomoću jednostavnih instrumenata,  koristiti okolišne resurse kao generatore zvuka. Postupci takve konverzije medija otvaraju mogućnosti za umjetničko eksperimentalno djelovanje u području sound arta.

S tehničke razine, radionica je bila podijeljena na tri područja:
1. pronalaženje i snimanje elektromagnetskih titraja (radiovalova, šuma elektromotora, ispravljača i elektroničkih uređaja) pomoću zavojnice (“telephone pickup coil”), koji se transponiraju u čujni spektar
2. pronalaženje i snimanje svjetlosnog titraja (ulična rasvjeta, svjetla automobila, titraj sunčeve svjetlosti u polusjeni) koji se pomoću fototranzistora transponira u titraj u čujnom spektru
3. pronalaženje i snimanje fizičkih titraja i vibracija (korak, prolazak tramvaja, automobila, šaht, udarac na staklenom izlogu…) koji se bilježe korištenjem kontaktnog mikrofona (“piezo”)

Zvučne sekvence moći će se poslušati ispred izloga Galerije VN 10. lipnja od 17 do 19 sati.

Autori/ce i polaznici/e radionice: Jiao Guo, Filip Karpišek, Iva Krilić, Manuela Košević i Filip Stolnik
Mentori: multimedijalni umjetnici Sara Salamon i Hrvoje Spudić

 

Prezentacija umjetničke prakse Yanxian Zhao Genealogija traume – između memorije i povijesti 

 

Happy Family, Yanxian Zhao

 

Poetika vizualne umjetnice Yanxian Zhao obilježena je ispreplitanjem privatnog i javnog, a o refleksijama tog međuodnosa u umjetničkoj praksi razgovarali smo na primjeru rada Tomislava Gotovca, na samom početku ovogodišnjeg programa Kvartovskog objektiva.

U ovom će izlaganju Yanxian Zhao govoriti o svom putu k otkrivanju ženske povijesti vlastite obitelji, kao i o tome kako je, umjetničkim radom, započela proces iscjeljenja od nasilja i traume. Rekonstruirajući priče iz životnog ciklusa žena (rođenje, odrastanje, odrasli život, podizanje obitelji) koje su živjele u Kini u posljednjih sto godina, umjetnica teži prekinuti krug generacijske traume. U promišljanju koncepta generacijske traume, postavlja si pitanja: u kojoj je mjeri naša sadašnjost oblikovana traumama prethodnih generacija te kako se od tog utjecaja emancipirati? Kako se osobna memorija, nadrastajući intimni okvir, može prenijeti u zajedničku povijest? Naposljetku, kako naknadno razumjeti osobne priče koje su bile gotovo izbrisane iz povijesnih narativa?

Predstavljanje će se održati u Galeriji Spot, 11. lipnja u 18 sati na engleskom jeziku.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja u Galeriji Spot (10), molimo sve zainteresirane za praćenje izlaganja da svoj dolazak najave na email adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com) najkasnije do 10. lipnja. 

 

Posjet obiteljskoj kući i parku skulptura Vjenceslava Richtera

 

Fotografiao: Saša Pjanić

 

Arhitekt i umjetnik Vjenceslav Richter 1956. godine projektirao je jednokatnu obiteljsku vilu L-tlocrta u zapadnom, rezidencijalnom dijelu grada udaljenom tridesetak minuta hoda od užeg gradskog središta. Današnji oblik obiteljske kuće i pripadajućeg parka skulptura rezultat je nekoliko dogradnji u razdoblju od sredine šezdesetih do početka osamdesetih godina 20. stoljeća, kada započinje intenzivno razdoblje u kojem Richter 1981. godine poklanja Gradu Zagrebu obiteljsku kuću i umjetničke radove s idejom osnivanja mjesta za istraživanje Novih tendencija i EXAT-a, ali i širenja kulturnih sadržaja izvan gradskog središta. Nekada obiteljska kuća arhitekta Richtera, danas Zbirka Richter, oblikovana je prema zahtjevima i potrebama profesionalnog i privatnog života vlasnika, te odražava Richterov  sintezni pristup u oblikovanju unutarnjeg i vanjskog prostora u kojem je uspostavljen harmoničan odnos između privatnog i javnog prostora.

Vodstvo će započeti u parku skulptura Zbirke Richter, koji je autor promišljao kao stalni postav donacije u vanjskom prostoru, a potom će se nastaviti obilaskom obiteljske kuće. Posjetitelji će razgledati nekadašnji stan Vjenceslava Richtera, danas iznimno je vrijednu ambijentalnu cjelinu koja odražava kulturu života šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Vodstvo će se održati 15. lipnja u 18 sati (okupljanje je u parku skulptura Zbirke Richter), a posjetitelje će kroz Zbirku provesti kustosica Vesna Meštrić.

S obzirom da je broj posjetitelja u grupi ograničen (10), molimo sve zainteresirane za obilazak da svoje sudjelovanje najave na email adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com) najkasnije do 14. lipnja.

 

 

Vidimo se na Črnomercu!