Novosti

Predavanje Ante Orlovića “Gospodarske izložbe i turistička promocija Jugoslavije na Zagrebačkom velesajmu”

 

Utorak, 26. listopad 2021. u 18 sati
Online, putem aplikacije Zoom

 

Platforma Zajednički fotografski narativi najavljuje predavanje povjesničara umjetnosti, ujedno i suradnika platforme, Ante Orlovića.

 

Zagrebački velesajam, 1950-ih

 

Prva izložba Zagrebačkog velesajma organizirana je 1947. godine na nekoliko lokacija  na zagrebačkoj Savskoj cesti (među kojima je i kompleks današnjeg Tehničkog muzeja), čime je nastavljena duga tradicija sajmova u Zagrebu. Od svog osnutka do 1953. godine, na Velesajmu se održavala po jedna izložba godišnje – Jesenski međunarodni sajam uzoraka. S vremenom se, zbog povećanja trgovačke aktivnosti na sajmu, javila  potreba za organiziranjem druge godišnje priredbe te je 1953. godine pokrenut Proljetni Zagrebački velesajam.

Gradnjom novog sajamskog kompleksa 1956. godine na južnoj obali rijeke Save, započinje “novo doba” Zagrebačkog velesajma, koji postaje vrlo značajno mjesto za prezentiranje privrednih dostignuća i napretka Jugoslavije te promicanje novih ideja i trendova. U vrijeme hladnoratovske podjele, Zagrebački velesajam bio je mjesto susreta dvaju suprotstavljenih blokova, kao i mjesto predstavljanja zemalja koje su pripadale Pokretu nesvrstanih.

Šezdesete godine na Zagrebačkom velesajmu obilježene su rastom u svim aspektima, što se u onodobnom tisku često opisuje kao “velesajam rekorda”. Iako se krajem šezdesetih godina, uz jesenski i proljetni sajam, uvode i specijalizirane sajamske priredbe koje se organiziraju tijekom cijele godine, početkom sedamdesetih interes slabi, rekordi se više ne obaraju kao što je to bio slučaj u prošlom desetljeću te dolazi do smanjenja komercijalnih aktivnosti, što odražava silazni ekonomski trend u cijeloj Jugoslaviji.

Kroz fotografski materijal, prezentirat će se gospodarsko-ekonomski doprinos Velesajma, od osnutka pa sve do kraja osamdesetih godina, koji se očituje, između ostalog, i u njegovoj ulozi u razvoju jugoslavenskog dizajna te etabliranju ideje i koncepta suvremenog života u tadašnjoj Jugoslaviji. Također, predavanje će se baviti aspektima jugoslavenske političke propagande, koji ukazuju na vrlo ranu svijest o važnosti turističke promocije.

 

Zagrebački velesajam, 1955., Foto Rendulić, Izvor: Hrvatski državni arhiv

 

Ante Orlović je povjesničar umjetnosti i kustos. Na Sveučilištu u Zadru diplomirao je jednopredmetni studij povijesti umjetnosti (konzervatorski i muzejsko-galerijski smjer). Na istom sveučilištu, 2019. godine upisao je poslijediplomski studij, a tema su njegove doktorske disertacije međunarodne izložbe fotografije u europskom i svjetskom kontekstu te odjeci međunarodnih strujanja na nacionalnu fotografiju. Živi i radi u Zadru.

_

Molimo sve zainteresirane za praćenje predavanja da svoje sudjelovanje najave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com) najkasnije 2 sata prije početka predavanja.

_

Suradnici na projektu: 

Alma Trauber, Gradska galerija Striegl, Sisak
Lucija Švob, Kreativni kolektiv Kombinat, Rijeka
Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica, Koprivnica
Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac, Zagreb
Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti, Osijek
Ante Orlović, samostalni istraživač, Zadar
Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci, Križevci

Voditeljica projekta: Sandra Križić Roban, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Projekt financira Zaklada Kultura nova.