Novosti

Predavanje u sklopu projekta Zajednički fotografski narativi

Predavanje Fotomontaža u tisku

Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac (Zagreb)

Galerija Spot, četvrtak, 23. lipnja 2022. u 19 sati

Predavanje je bazirano na višegodišnjem istraživanju o zastupljenosti fotografije i fotomontaže u oblikovanju časopisa i knjiga u Jugoslaviji tijekom dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća.

Fotomontaža je vizualno umjetničko djelo koje je nastalo kolažno-montažnim obradom fotografskih snimaka. Kao posebna umjetnička disciplina i grana fotografske umjetnosti nastaje i razvija se u avangardnim pokretima kao što su futurizam, dada, konstruktivizam, Bauhaus i nadrealizam. Ubrzo nakon inicijalnih umjetničkih eksperimenata fotomontaža dobiva masovnu primjenu i postaje omiljeni postupak u oblikovanju tiskanih materijala, od naslovnica knjiga i časopisa pa do reklamnih i političkih plakata.

Nakon sažetog uvodnog izlaganja o ranoj povijesti fotomontaže unutar avangardnih pokreta, središnji dio predavanja posvećen je radu niza manje poznatih ili nepoznatih umjetnika koji su djelovali u Jugoslaviji od kraja dvadesetih godina sve do početka Drugog svjetskog rata. U Beogradu je djelovao Pavle Bihaly, pokretač i vlasnik časopisa Nova literatura i izdavačkog poduzeća Nolit za koje je kreirao sve njihove naslovnice. Među umjetnicima koji su bili aktivni u Ljubljani posebnu pažnju zavređuje Mitja Švigelj s nizom omota koje je dizajnirao za knjige u biblioteci Evalit. Među zagrebačkim nakladnicima atraktivnim dizajnom omota koji uključuje fotografije ili fotomontaže ističu se Minerva, Binoza i Epoha. Originalna i vizualno inventivna djela stvarali su Franjo Bruck, Ivan Sabolić, Vilim Svečnjak, Vladimir Mirosavljević, Zdenka Turkalj i brojni drugi anonimni autori čiji se opus tek treba istražiti.

Darko Šimičić suosnivač je Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu (2012.), gdje je zaposlen kao tajnik i istraživač. Bio je programski menadžer u Soros centru za suvremenu umjetnost / Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu (1994. – 2006.). Radio je u dokumentacijskom odjelu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (2006. – 2009.). Član je Hrvatske sekcije međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA). Krajem 1970-ih godina započeo je formirati osobni arhiv i stvarati kolekciju djela suvremenih hrvatskih umjetnika. Bio je kustos brojnih izložbi u zemlji i inozemstvu i autor niza tekstova i likovnih kritika. Održao je niz predavanja u zemlji i inozemstvu. Njegova recentna istraživanja fokusirana su na grupe i umjetnike u hrvatskoj umjetnosti 60-ih i 70-ih godina (Tomislav Gotovac, Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice autora). Bio je član projektnog tima retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca (Rijeka, Usti nad Labem, Ljubljana, 2017 – 2018.) i jedan od urednika knjiga Tomislav Gotovac: Anticipator kriza (Rijeka 2017.) i Tomislav Gotovac: Life as film experiment autora Slobodana Šijana (Zagreb, 2018.).

 

Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje putem ZOOM platforme da pošalju svoje ime i prezime na email adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com) najkasnije do 22. lipnja (do kraja dana).

 

Ilustracije:

  1. Reklama za cipele Bata. Jadranska straža br.11, Split 1930.
  2. Ivana Tomljenović i Werner Eggert: omot knjige Diktatur in Jugoslawien. Berlin 1930.
  3. Bratko Kreft: omot knjige Jože Kranjc: Ljudje s ceste. Ljubljana, 1931.
  4. Pavle Bihaly: omot knjige Michael Gold: Jevreji bez novca. Beograd 1932.
  5. Franjo Bruck: omot knjige Tarasov-Radionov: Čokolada. Zagreb 1934.
  6. Ivan Sabolić: omot knjige Selo Belovec. Zagreb 1938.

 

Suradnici na projektu: 

Alma Trauber, Gradska galerija Striegl, Sisak
Lucija Švob, Kreativni kolektiv Kombinat, Rijeka
Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica, Koprivnica
Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac, Zagreb
Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti, Osijek
Ante Orlović, samostalni istraživač, Zadar
Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci, Križevci

Voditeljica projekta: Sandra Križić Roban, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Projekt financira Zaklada Kultura nova.