Novosti

Pročitajte nove tekstove!

Polazeći od eseja Davida Thomasa i Leva Manovicha, objavljenih u tematu “Od fotografije do postfotografije” časopisa Treći program Hrvatskog radija, Dario Vuger razmišlja o naravi fotografije i fotografiranja u digitalnoj mreži – novoj, “tehničkoj” kulturi koja se odmiče od standardnog pojma “slike” i njezine izvedbe. Isti autor svoj teorijski retrovizor u drugom tekstu usmjerava na Jeana Baudrillarda, upoznajući čitatelje s šutnjom izložbe slika i pomacima u značenjima prouzročenima društvenim odnosima.

Dočekavši ovog proljeća ponovno pokretanje galerijskih aktivnosti, objavili smo osvrte na neke od recentnih izložbi.
O fotografskoj seriji Jasenka Rasola Tvornica nemogućih radnji koja je u Galeriji Prozori bila izložena od 7. 5. do 30. 6. te o onome što se nalazi s druge strane “asocijalnog društva”, piše Bojan Krištofić.
Katarina Duplančić piše o izložbi Jelene Blagović Nove samoće, izložene u splitskom Salonu Galić do početka lipnja.

 

“Kolika je udaljenost od svijeta?” – fotografski retrovizor Jeana Baudrillarda

Dario Vuger

 

 

“Uz niz zanimljivih pitanja o naravi fotografije, Baudrillardov esej sam uspostavlja nekoliko osebujnih slika u kojima se ogleda stvarnost onako kako je pretpostavlja treći poredak simulakruma, jedan fotografski svjetonazor. Jedna od njih svakako je ideja fotografske slike kao retrovizora. Tom se slikom, dakako, upućuje na oprez. Iako fotografska slika ima korektivnu narav – osim što korigira naše kretanje, ona može biti i izvorom zabluda te opasnih zabuna čineći stvarno bližim, odnosno udaljenijim nego što ono doista jest.”
VIŠE

 

Strano tijelo u starom svijetu

Bojan Krištofić

 

 

“Iznova izložene i rekontekstualizirane u 2020. godini, sada okupljene nazivom serije Tvornica nemogućih radnji, tako da duž čitave površine Galerije Prozori čine ‘nemonumentalni friz’ velikih formata (čime de facto priječe prolaznike da vide što se događa u knjižnici i obrnuto), Rasolove fotografije prema Bekić imaju konotaciju novokovanica iz novogovora ‘novog normalnog’, poput socijalne ili društvene distance, samoizolacije, karantene i sl.”
VIŠE

*Fotografija: Jasenko Rasol

 

Uz izložbu Jelene Blagović Nove samoće

Katarina Duplančić

 

 

“Jelena Blagović u seriji koju naziva Nove samoće bilježi inscenirane, uobičajene, svakodnevne situacije kroz koje prolaze njezine prijateljice, trudnice i majke. Bilježi privatne trenutke o kojima se u javnosti ne govori često, a koji su na pojedinačnoj kao i općoj razini izuzetno važni. Prvenstveno, riječ je o naizgled mirnim (pa čak i idiličnim) trenucima koje žene proživljavaju u samoći, pri čemu je bitno to što su one uistinu usamljene. U tim trenucima, kada im autorica pristupa, buduće majke fizički su povezane s djetetom, ali ipak, dio njih djeluje kao da ne sudjeluje aktivno u samom činu snimanja.”
VIŠE

*Fotografija: Žaklina Antonijević

 

Post-fotografija i(li) filozofija fotografije? – uz Manovicha i Thomasa

Dario Vuger

 

 

“Jedina je važna preporuka, a njome su prožeti eseji dvaju spomenutih teoretičara medija, ta da umjesto proizvoda – fotografske slike – svoju pažnju trebamo usmjeriti na proces – fotografsku tehniku – njegov rječnik, sustav i primjenu na svakodnevni život u kojem se mi sami ponajprije moramo smatrati proizvodom normalizacije svih fenomena moderne. Na taj način misliti o fotografiji jest misliti o nama samima, ostvarenima i zarobljenima u slikama.”
VIŠE