Novosti

Program javnih online predavanja fotografske radionice u sklopu projekta Arhivi umjetnica na mreži

Sandra Vitaljić, iz serije fotografija “Voljena”, 2011. – 2013.

 

Fotografska radionica koju provodi Ured za fotografiju s umjetnicom Mašom Bajc, a bavi se pitanjem postoje li doista znakovite razlike između ‘muške’ i ‘ženske’ fotografije u odnosu na izbor tema, sadržaja i fotografskog jezika, kreće s predavačkim dijelom.

Sva su predavanja, osim za sudionike radionice, otvorena i za javnost te se održavaju preko aplikacije ZOOM.

Pozivamo sve zainteresirane za praćenje predavanja da svoje sudjelovanje najave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije dan prije održavanja predavanja.

Predavanje Sandre Križić Roban o ženskoj fotografiji tijekom 20. stoljeća, naslovljeno “Rodno, ili ‘samo’ tehničko pitanje?”, održat će se 21. svibnja u 17.00 sati. U predavanju će biti riječi o nekoliko načina kako žene ulaze u područje fotografije od početka 20. stoljeća nadalje, a osim povijesnog pregleda, ukazat će se i na tematiku njihovog sudjelovanja u foto klubovima.

Slijedi predavanje Leonide Kovač o radu i značaju slikarice Naste Rojc, 26. svibnja u 17.00 sati. Od djetinjstva svjesna rodne nejednakosti, Nasta Rojc svoj otpor patrijarhalnoj heteronormativnoj represiji iskazuje izvedbom autoportreta kojima jasno artikulira transgresiju normi građanske ženstvenosti. Evidentni primjeri tog otpora su “Autoportret s kistom” (1910.), “Autoportret – Lovac” (1912.) te nadasve autoportret “Ja borac” iz 1914. u kojemu se prikazuje u muškom odijelu, a to je ujedno i najraniji drag autoportret u europskom slikarstvu.

U završetku predavačkog dijela radionice, Sandra Vitaljić, 3. lipnja u 11.00 sati, predstavit će svoj rad “Voljena” i govoriti o reprezentaciji nasilja nad ženama, kao i etičkim pitanjima koja se nameću u radu s ranjivim skupinama. Serija fotografija “Voljena” (2011.-2013.) nastala je nakon dugogodišnjeg praćenja novinskih napisa i policijskih izvješća o ubojstvima u partnerskim vezama. Fotografirani dijelovi tijela, koji su nekada pobuđivali ljubavne i erotske osjećaje, prikazani su “mrtvi, hladni, ‘oštećeni’”, dok univerzalni simbol ljubavi – prostrijeljeno srce, dobiva sasvim drugo značenje.

—-

Sandra Križić Roban doktorirala je u području povijesti umjetnosti, a bavi se teorijom i kritikom, kustoskom praksom, nastavom i pisanjem. Zaposlena je na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao znanstvena savjetnica. Teme istraživanja su joj suvremena umjetnost, povijest i teorija fotografije, poslijeratna arhitektura, problematika javnog prostora i evaluacija spomenika Domovinskog rata. Jedna je od osnivačica Ureda za fotografiju, neprofitne udruge za suvremenu fotografiju, gdje surađuje u programu Galerije Spot, nakladništvu i međunarodnim projektima.

Leonida Kovač povjesničarka je i teoretičarka umjetnosti te kustosica. Tijekom zadnja tri desetljeća intenzivno istražuje performative fotografije i fotografski relacionirane radove u kontekstu inovativnih, eksperimentalnih i socio-kritičkih umjetničkih praksi. Autorica je brojnih izložbi, znanstvenih i stručnih članaka te knjiga. Bila je povjerenica i kustosica hrvatskog paviljona na Bijenalu suvremene umjetnosti u São Paulu (2002.) i Bijenalu u Veneciji (2003.) gdje je izložbom Uzorci vidljivosti predstavila serije autoportreta Ane Opalić. Redovita je profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Sandra Vitaljić diplomirala je, magistrirala i doktorirala je na Fakultetu za film i televiziju (FAMU), Akademija izvedbenih umjetnosti u Pragu, i niz godina predavala je predmete iz područja umjetničke fotografije na preddiplomskom i poslijediplomskom studiju snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Fulbright stipendije na Rochester Institute of Technology, School of Photographic Arts and Sciences, Rochester, NY.