Novosti

Promocija petog broja časopisa FOTOTXT

subota, 5. 6. u 12 sati
Galerija Spot

 

 

Zbog velikog interesa publike, izložba Izreži i zalijepi – kolaži Inke Švertasek i Nade Vrkljan-Križićmože se pogledati još ovog tjedna, do 4. lipnja, a za kraj izložbe Ured za fotografiju organizira predstavljanje petog broja časopisa Fototxt “Iz tišine”. U fokusu su novog izdanja autori čije je radove publika dosad imala priliku vidjeti izrazito rijetko, dok su neki od njih javnosti bili sasvim nepoznati ili nikada ranije izlagani.

Intrigantni kolaži i fotomontaže Nade Vrkljan-Križić i Inke Švertasek, koje se vjerojatno nikada nisu poznavale, nastaju u razdoblju između 1960-ih i 1970-ih te predstavljaju važan doprinos pozicioniranju ženskog pogleda u kontekstu vizualnih umjetnosti i eksperimentiranja u području fotografije u Hrvatskoj. U ovom izdanju Fototxta povjesničarka umjetnosti i teoretičarka Leonida Kovač piše o kolažima Nade Vrkljan-Križić, dok likovni kritičar Darko Šimičić piše o onima Inke Švertasek.

Razgovor sa splitskim fotografom Rinom Efendićem,  povodom izložbe Polaroid Land, koja je u ožujku održana u Galeriji Spot, omogućuje nam uvid u njegovu više od trideset godina dugačku praksu snimanja polaroida, koji otkrivaju autorovu jedinstvenu i sugestivnu poetiku. Osim što su izlagani rijetko, brojne generacije polaroide Rine Efendića  gotovo nikada nisu imale priliku vidjeti. U razgovoru koji je priredila povjesničarka umjetnosti Sandra Križić Roban otkrivamo različite zanimljivosti vezane uz autorov umjetnički put, kao i društveni kontekst koji je utjecao na njegov razvoj.

Peti broj časopisa Fototxt objavljen je u izdanju Ureda za fotografiju, kao dvojezično izdanje (hrv/eng) na šezdesetak stranica, a popraćeno je i brojnim vizualima. Izdavanje časopisa realizirano je u okviru Arhiva umjetnica na mreži (Not Yet Written Stories – Women Artists’ Archives Online), međunarodnog istraživačkog projekta sufinanciranog sredstvima Kreativne Europe.

Fototxt će predstaviti kustosica i povjesničarka umjetnosti Sandra Križić Roban, likovni kritičar Darko Šimičić, umjetnik i publicist Željko Kipke te kustosica i povjesničarka umjetnosti Alma Trauber.