Novosti

Proširena fotografija: razgovor – re-enactment – panel – čitalačka grupa

U sklopu izložbe Proširena fotografija i projekta Zaboravljeno nasljeđe, Ured za fotografiju organizira razgovor – re-enactment – panel – čitalačku grupu u subotu, 26. svibnja u 11 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, 10000 Zagreb).

 

Screen Shot 2018-05-18 at 18.34.23

 

“Ukoliko želite biti fotografirani s licem poznate osobe umjesto svojim, pozivate se da dođete na Trg maršala Tita ispred Hrvatskog narodnog kazališta 30. 12. 1974., između 11 i 13 sati, gdje ćete moći odabrati lice koje vam se najviše sviđa i biti s njim snimljeni. Fotografija je vaša kao novogodišnji poklon, a najbolje će biti otisnute u magazinu Start 14. 1. 1975.
Ovo je vaša posljednja ovogodišnja šansa da postanete poznata osoba.”

 

Ovim je riječima svoju Akciju za konfrontacijsku reakciju (čiji je podnaslov glasio “Akcija br. 1: Posljednja ovogodišnja šansa da postanete poznata osoba”) najavio Željko Borčić. Akcija je održana navedenog dana, fotografije sudionika među kojima su bili Borčićevi znanci ali i obični prolaznici snimao je Slobodan Tadić, dok je sve njih zajedno – Borčića kao redatelja, Tadića kao snimatelja i sudionike – snimio fotograf Vlado Duić. Te su fotografije zatim objavljene u Startu, popraćene tekstom Marija Bošnjaka.

Zanimljiv i u javnom prostoru toga vremena nesvakidašnji komunikacijski eksperiment realiziran je kroz poticaj ljudima da se identificiraju, zauzmu stav o samima sebi te odabirom maske prihvate i javnosti prezentiraju neko svoje željeno lice. Među ostalima, mogli su birati papirnate maske s fotografijama lica Brigitte Bardot, Jean-Paul Belmonda, Cassiusa Claya, Borisa Dvornika, Jagode Kaloper, Picassa, Einsteina i mnogih drugih.

Ovaj projekt bio je zamišljen u više faza, manjih individualnih eksperimenata koji su zahvaćali u područje vizualne i psihološke percepcije. Iako nije došlo do njegova proširenja, projekt je uključen u istraživanje i on line bazu Zaboravljeno nasljeđe (Forgotten Heritage), posvećenu djelima konceptualne umjetnosti nastalima u drugoj polovini 20. stoljeća.

Je li u današnje vrijeme moguće ponoviti Borčićevu akciju? Razmatrajući brojne okolnosti, postavili smo si niz pitanja koja namjeravamo raspraviti u hibridnoj formi razgovora – re-enactmenta – panela – čitalačke grupe u čemu će sudjelovati Slobodan Tadić, Mario Bošnjak, Sonja Pregrad, Tomislav Pletenac, Sara Simić, Matea Antunović i članice Ureda za fotografiju. Tom prilikom želja nam je promisliti o uvjetima održavanja Akcije i razlozima uvođenja umjetnika u diskurs vremena, prostora i društva, performativnom činjenju koje u javnom prostoru proizvodi specifično značenje, maskama pomoću kojih se na najosobniji dio tijela – lice – privremeno stavlja nečije tuđe lice i pritom vjerojatno preuzima zamišljeni identitet slavne osobe. Postoje li razlozi za ponavljanje ove akcije i ako da, što postižemo stavljanjem maski osoba koje su bile popularne prije 45 godina, a dio kojih je vrlo vjerojatno nepoznat današnjim mlađim generacijama?

Ukoliko želite postati dio grupe ljudi koja će u subotu, 26. svibnja 2018. u 11.00 sati u Galeriji Spot razgovarati o Borčićevom radu te ako želite osjetiti promjenu u identifikaciji stavljanjem maske na lice i potvrditi ili opovrgnuti razmišljanja koja ćemo tom prilikom razmijeniti, svoje sudjelovanje potvrdite e-mailom na adresu uredzafotografiju@gmail.com, najkasnije u četvrtak, 24. svibnja. Nakon prijave sudionicima će biti poslani odabrani tekstualni ulomci koje je potrebno pročitati prije održavanja čitalačke grupe. Broj mjesta je ograničen.