Novosti

Prostor, vrijeme, svjetlo: razgovor s Esther Mathis

Kao popratni program izložbe Muzejska svjetlost (informacije o izložbi možete pronaći na sljedećem linku), švicarska umjetnica Esther Mathis će predstaviti svoju umjetničku praksu. Razgovor s umjetnicom održat će se u srijedu, 6. lipnja u 12 sati u Galeriji Spot.

 

Radiance_280617_078

Esther Mathis: Radiance, 2017. (Kunsthalle Arbon)

 

Prostor, vrijeme, svjetlo: to su elementi koje Esther Mathis koristi u svojim prostornim instalacijama i fotografijama. U Kunsthalleu Arbon u ljeto 2017., uz korištenje složenih Excel izračuna, umjetnica je instalirala 240 zrcalnih površina koje reflektiraju sunčevu svjetlost na tamne zidine povijesnog industrijskog skladišta. Svjetlosna projekcija mijenjala se s rotacijom Zemlje. U projektu 1 Year of Atmospheric Exposure godinu je dana izlagala staklene držače negativa na prozoru, skupljajući čestice prašine na površini. Kroz projekt Isolated Systems Vol.1 Esther je koristila nekoliko stotina kilograma krumpira kako bi ih pomoću cinkovih žica i LED-žarulja pretvorila u sustave svjetiljki. Svjetlo kao glavni fotografski element, dobiva mogućnost transformacije kroz druge medije.

Posljednje četiri godine Esther je fotografirala i doživjela svjetlosne prostore umjetničkih galerija i muzeja Aargauer Kunsthaus, Kirchner Museum, Kunsthaus Bregenz, Kunsthaus Glarus, Kunsthaus Zürich, Kunstmuseum Winterthur, Kunstverein Konstanz, Macao Milano, Museum Folkwang, Hamburger Bahnhof, Palazzo Edison, Museum Ritter i Tallinna Kunstihoone, a na izložbi u Galeriji Spot predstavit će radove nastale na temelju istraživanja ovih skrivenih muzejskih prostorija, “dizajniranih tako da filtriraju svjetlo kako bi stvorile savršene uvjete za nešto izvan okvira optimizacije, uobičajenog ili nužnog – Umjetnost”, kako piše Petra Tomljanović u popratnom tekstu izložbe.

Izložba Muzejska svjetlost bit će otvorena do 6. srpnja, a pogledati se može unutar uobičajenog radnog vremena Galerije Spot: radnim danima od 16 do 20 sati. Izložba je ostvarena u suradnji Ureda za fotografiju (Zagreb) i Kulturfolgera (Zürich), a njezinu realizaciju omogućili su Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, Swiss Arts Council Pro Helvetia i Zaklada Kultura nova.