Street Photography

Hana Miletić

Edicija F11, Ured za fotografiju
hrvatski / engleski

 

Tekst
Sandra Križić Roban

Izvršna urednica
Karla Pudar

Prijevod na engleski
Ivana Bertić

Lektura
Dunja Aleraj Lončarić

Oblikovanje i prijelom
Ivana Vučić, Hamper Studio

 

Naklada: 165
32 ilustracije (crno-bijelo, boja)
68 stranica
145 x 205 mm
šivani knjižni blok tvrdog uveza

Tiskano u Hrvatskoj, Zagreb, lipanj 2016.
ISBN 978-953-58679-3-7 // CIP 000938306

 

Cijena: 120,00 kn

“Kamera Hane Miletić ne bilježi ono što bismo mogli nazvati spektaklom (za mase). Njezin pogled ne ubada, ne postavlja pravila, ne donosi sud. Ona ne nadgleda situaciju, tek zamjećuje svojevrsni paradoks koji svjedoči koliko je malo potrebno da bi se jezičac na vagi predrasuda pomaknuo kad bismo mu to dozvolili.
Radni prostor Hane Miletić, njezina oprema i alati, sastoje se od ekonomije i estetike, od politike i čežnje za nečim što je ostalo iza i neizbježno se promijenilo. Stvarne situacije i osobe na koje (slučajno) nailazi govore o složenim društvenim odnosima. Iz njih je moguće prenijeti i interpretirati mnogo toga, naizgled nevidljivoga. Fotografija nikad nije sama. Ona je dio konstitutivne prirode umjetnosti, kruženja između primijećenog i onoga koji primjećuje. Ona je repozitorij tjelesnog i intelektualnog kretanja. Hana Miletić pridaje joj pozorno odabranu riječ – sliku koja bi to mogla biti ako se potrudimo zamisliti što sve uključuje. “

Hana Miletić rođena je 1982. godine u Zagrebu, a dugi niz godina živi i radi uBruxellesu u Belgiji. Bavi se istraživanjem ostavštine nastale političkimpromjenama, fokusirajući se pritom na formiranje subjektiviteta na razinipojedinca i zajednice. Svoju umjetničku praksu opisuje kao uličnu fotografijuputem koje dokumentira predmete i priče. Fotografija joj predstavlja sredstvoorijentacije u njezinu istraživanju društvene stvarnosti. Između ostalog, autoricaje brojnih publikacija te se bavi performansom i instalacijama.Hana je magistrirala povijest umjetnosti i arheologiju na fakultetu VrijeUniversiteit Brussel (2005.), nakon čega je završila poslijediplomski studijfotografije na fakultetu Royal Academy of Fine Arts u Antwerpenu (2009.). Urazdoblju od 2014. do 2015. bila je sudionicom rezidencijalnog programa VanEyck Academie u Maastrichtu, Nizozemska.U posljednje dvije godine održala je dvije samostalne izložbe, u galeriji RIOT uGhentu i galeriji Spot Ureda za fotografiju u Zagrebu te je sudjelovala na skupnimizložbama u Fotomuseumu Winterthur, zakladi Fonderia Artistica Battaglia uMilanu i centru BOZAR u Bruxellesu.Dobitnica je nagrade BOZAR u okviru natječaja Young Belgian Art Prize (2015.).

Sandra Križić Roban povjesničarka je umjetnosti, kritičarka i kustosica; znanstvenasavjetnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Glavna je urednica časopisaŽivot umjetnosti. Nedavno je objavila knjigu Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas –Odgovornost slike u vrijeme nestrpljivog pogleda. Istražuje suvremenu umjetnost,povijest i teoriju fotografije u Hrvatskoj i svijetu, poslijeratnu modernu arhitekturu,problematiku javnog prostora i kriterije evaluacije spomeničkih realizacija posvećenihDomovinskom ratu. Vodi udrugu Ured za fotografiju.

This post is also available in: English