Novosti

Razgovor s Vladom Martekom, Darkom Šimičićem i Sandrom Križić Roban povodom izložbe “Lažni osmijeh” u Ljubljani

Ured za fotografiju i Galerija Fotografija vas pozivaju na razgovor o izložbi “Lažni osmijeh – Jezik fotografskih interpretacija i estetskih spekulacija” koji će se održati u ljubljanskoj Galeriji Fotografija u četvrtak, 30. 3. 2023. s početkom u 17:30 sati. U razgovoru će sudjelovati umjetnik Vlado Martek, kustosica izložbe Sandra Križić Roban i kustos i voditelj Instituta Tomislav Gotovac Darko Šimičić, dok će raspravu moderirati Barbara Borčić.

U fokusu razgovora bit će specifičnosti vremenskog konteksta u kojem su nastala djela prikazana na izložbi, a koje su važne za nastanak i razvoj novih umjetničkih praksi u području fotografije. Također će se gosti osvrnuti i na hrvatsku fotografiju u posljednjih nekoliko desetljeća te ju povezati sa slovenskim umjetničkim kontekstom.

Vlado Martek, Djevojke, 2017. (polaroidi iz obiteljskog albuma, britvice, papir, 30 x 50 cm)

 

Vlado Martek diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a u svojoj umjetničkoj praksi povezuje jezik i poeziju s likovnom umjetnošću na transmedijski način, čije značenje najbolje ilustrira izraz koji je sam skovao, pred-poezija. Objavio je dvadesetak samizdata, umjetničkih knjiga koje spajaju pretpoeziju s crtežom, grafikom, fotografijom i tekstom. Od sedamdesetih godina 20. stoljeća njegova su djela redovito izlagana na samostalnim i skupnim izložbama te uvrštena u hrvatske i inozemne muzejske zbirke.

Sandra Križić Roban doktorirala je povijest umjetnosti te se u svom radu bavi teorijom i kritikom, kustoskom praksom, nastavom i pisanjem. Radi kao znanstvena savjetnica u trajnom zvanju na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Teme njezina istraživanja uključuju suvremenu umjetnost, povijest i teoriju fotografije, poslijeratnu arhitekturu, problematiku javnog prostora i vrednovanje spomenika iz Domovinskog rata.

Darko Šimičić suosnivač je Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu (2012.), gdje je zaposlen kao tajnik i istraživač. Krajem 1970-ih godina započeo je formirati osobni arhiv i stvarati kolekciju djela suvremenih hrvatskih umjetnika. Bio je kustos brojnih izložbi u zemlji i inozemstvu i autor niza tekstova i likovnih kritika. Održao je niz predavanja u zemlji i inozemstvu. Njegova recentna istraživanja fokusirana su na grupe i umjetnike u hrvatskoj umjetnosti 60-ih i 70-ih godina (Tomislav Gotovac, Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice autora).

Barbara Borčić je povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i publicistica s fokusom na performans, video umjetnost i ljubljansku alternativnu scenu 1980-ih. Ravnateljica je Instituta za suvremenu umjetnost SCCA-Ljubljana i autorica dokumentacijskih, istraživačkih, izložbenih i arhivskih projekata instituta o video umjetnosti u Sloveniji.