Novosti

SPOT ON PHOTOGRAPHY: “Otisci kao tragovi. Nekoliko foto-dokumentacijskih priča poljskih umjetnica”

Ured za fotografiju i Galerija Spot pozivaju sve zainteresirane na sudjelovanje u prvom ovogodišnjem online predavanju u sklopu ciklusa SPOT ON PHOTOGRAPHY. U predavanju naslovljenom “Otisci kao tragovi. Nekoliko foto-dokumentacijskih priča poljskih umjetnica” poljska povjesničarka umjetnosti Marika Kuźmicz  predstavit će nekoliko primjera korištenja fotografije poljskih umjetnica 1960-ih i 1970-ih godina. Usredotočit će se prije svega na analizu primjera foto-dokumentacije performansa, pri čemu je fotografski aparat bio svjedokom efemernih situacija i aktivnosti, ali će predstaviti i drugačiji pogled na performanse posvećene izvođenju pred fotoaparatom i analizirati radove u kojima su autorice medij fotografije tretirale kao cilj svojih umjetničkih praksa, a fotografske otiske kao rezultat vlastitih aktivnosti. Fokus će biti na izboru radova umjetnica kao što su Iwona Lemke-Konart, Jolanta Marcolla, Natalia LL, Ewa Partum, Jadwiga Singer, Zofia Rydet i druge.

Predavanje će se održati u srijedu, 29. ožujka, u 19:00 sati putem platforme ZOOM na engleskom jeziku, a sve zainteresirane pozivamo da svoje sudjelovanje najave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije dva sata prije održavanja predavanja.

Marika Kuźmicz je povjesničarka umjetnosti, kustosica i istraživačica. Dekanica je Akademije likovnih umjetnosti (Odsjek za umjetnička istraživanja) u Varšavi, a također predaje na Collegium Civitas u Varšavi. Dugi niz godina bavila se istraživanjem poljske umjetnosti 1970-ih godina s posebnim fokusom na performans, fotografiju i videoumjetnost. Godine 2010. osnovala je neprofitnu organizaciju, Fondaciju Arton. Osnovna djelatnost organizacije je obrađivanje privatnih arhiva umjetnika. Autorica je i urednica brojnih knjiga, poput „The Workshop of The Film Form“ (2016., sa suurednikom Łukaszom Rondudom, izdanje Sternberg Press) i „History of Performance in Poland“, te monografija poljskih umjetnika (Zdzisław Jurkiewicz, Ludmiła Popiel i mnogi drugi) na temelju istraživanja privatnih arhiva. Bila je kustosica brojnih izložbi u Poljskoj i inozemstvu, od kojih su najnovije: „Her Own Way – Female Artists and the Moving Image in Art in Poland“, u Muzeju fotografske umjetnosti u Tokiju i monografska izložba Barbare Kozłowske „You Can See It All Anywhere“ (2020., Muzej suvremene umjetnosti, Wrocław). Bila je koordinatorica međunarodnog umjetničkog projekta „Forgotten Heritage – European Avant-Garde Art Online“ posvećenog ponovnom otkrivanju marginaliziranih avangardnih umjetnika iz Poljske, Hrvatske, Belgije i Estonije, te glavna koordinatorica i kustosica projekta „Not Yet Written Stories: Women Artists Archives On-line“, podržanog od strane Kreativne Europe, u suradnji s Latvijskim centrom za suvremenu umjetnost u Rigi, Uredom za fotografiju iz Zagreba i Centrom za suvremenu umjetnost u Ljubljani. Također radi kao istraživačica u muzeju Susch u Švicarskoj gdje istražuje umjetnice iz Srednje i Istočne Europe.

Iwona Lemke-Konart, Bez naziva iz ciklusa Women’s Art, 1978-1982
*Ljubaznošću Iwone Lemke-Konart & Arton Foundation