Novosti

Švicarska umjetnica Esther Mathis izlaže u Galeriji Spot

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvaranje izložbe Muzejska svjetlost (Museum Light) švicarske umjetnice Esther Mathis 

Otvorenje izložbe i razgovor s umjetnicom i kustosicom izložbe Petrom Tomljanović održat će se u ponedjeljak, 4. lipnja s početkom u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

 

Mathis_Museum Light_Spring_Kunstmuseum WInterthur_1000

Esther Mathis: Museum Light (Spring), Kunstmuseum Winterthur

 

Plaštevi, omotnice i nježne opne.

Svjetlo s nula kalorija, infrastrukture izvan okvira optimizacije i Esther Mathis. U brojnim muzejima postoje skrivene prostorije dizajnirane da filtriraju svjetlo kako bi stvorile savršene uvjete za nešto izvan okvira optimizacije, uobičajenog ili nužnog – Umjetnost. Jer umjetnost je više od prirodnog, pa okruženje u kojem se odvija zahtijeva dobro ugođenu neprirodnost. Svjetlosni prostori majstorski to omogućavaju. Kompleksna infrastruktura obazriva je spram umjetničkih djela, njezina funkcionalnost kao da govori: Osjećam te, pa zato suosjećam za tebe. Tako započinje ulaz u svijet obilja i luksuza.

Empatični smo prema umjetnosti, no nismo skloni umjetnom. U labirintu svjetlosnih prostora, umjetni uvjeti nas zadivljuju. Šuštavi zvuk metalnih roleta koje se spuštaju da zaustave sunce i dižu da nadvladaju sjenu oblaka – fijukavo titranje zraka kroz rebraste otvore dok se temperature dižu i spuštaju – to je zvuk svjetla. Čista meditacija.

Muzejski svjetlosni prostori metafora su za osjetljivost. Vani vladaju surovi, neumoljivi vremenski uvjeti, neprestano se mijenjaju i čekaju svoj red. Unutra se nalazi sanjivi prostor spokojne umjetnosti, gdje se putem apstrakcije razvija nov jezik. Svjetlosni prostori služe kao plaštevi, omotnice i nježne opne stvarajući mekane teksture, ublažujući plastičnost, rafinirajući papir ili boju. Zaštitna membrana pretvara vanjski svijet u slike u boji, u umjetničke slike na zidu, živopisnost krajolika u tapiseriju, a pokret u apstraktne kompozicije. Njezina je uloga zamijeniti sunce difuznim svjetlom i omogućiti svijetu da živi sa svojim simboličkim prikazima. Neprimjetni, distancirani, zaštitnički – svjetlosni prostori drže vanjski svijet na odstojanju.

To je infrastruktura izobilja. Infrastruktura koja cijeni raskoš, no obilje shvaća kao kolektivnu potrebu i odgovornost. Umjetnost u muzejskim zbirkama je fantazija, raskošni prikaz predmeta kojima je cilj dirnuti nas, navesti nas da drukčije razmišljamo, da se poigramo konceptima, ili nas katapultirati u transcendentalno.

Muzeji su dekadentna bića ovisna o javnosti – i privatnim donatorima koji ulažu obilne količine energije, vremena, novca u zaštitu umjetničkih djela koja su radikalna, dragocjena, jedinstvena i koja uvijek iznova žele biti otkrivena. Muzeji predstavljaju čežnju ljudske kulture za iskorakom izvan uobičajenog, probijanjem granica, prihvaćanjem potpune raskoši, za nadilaženjem „naturaliziranog“ poimanja između nužnog i izlišnog. Mjesta su to koja nastanjuju bogovi, mjesta gdje se manifestira beskonačno, gdje je beskompromisnost i više nego dobrodošla. Tako se stvara muzejska kultura, čuvar naših umova.

Posljednje četiri godine Esther je fotografirala i doživjela svjetlosne prostore umjetničkih galerija i muzeja Aargauer Kunsthaus, Kirchner Museum, Kunsthaus Bregenz, Kunsthaus Glarus, Kunsthaus Zürich, Kunstmuseum Winterthur, Kunstverein Konstanz, Macao Milano, Museum Folkwang, Hamburger Bahnhof, Palazzo Edison, Museum Ritter i Tallinna Kunstihoone.

(tekst: Petra Tomljanović)

 

Izložba je otvorena do 6. srpnja.

 

Esther Mathis (8. 1. 1985.) živi i radi u Zürichu. Studirala je fotografiju na Istituto Europeo di Design u Milanu, gdje je nagrađena stipendijom za School of Visual Arts u New Yorku. Studij je dovršila 2015. na Zürcher Hochschule der Künste. Godine 2014. primila je godišnju umjetničku nagradu grada Winterthura. Njezin je rad predstavljen na nizu izložbi u Švicarskoj i inozemstvu. Između ostalih, izlagala je na grupnim izložbama Präparat Bergsturz u Chur Art Museumu (uz Romana Signera i Roberta Smithsona) te Doings & kNOTs u Tallinn Arthallu (uz DO IT / Hans Ulrich Obrist & ICI, Georgea Steinmanna i Alexa Cecchettija). Njezin je rad također bio dio Shenzhen Photo Biennalea 2016., a u lipnju 2017. realizirala je site-specific rad za Kunsthalle Arbon.

 

Izložba Muzejska svjetlost ostvarena je u suradnji Ureda za fotografiju (Zagreb) i Kulturfolgera (Zürich).

Realizaciju izložbe omogućili su Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, Swiss Arts Council Pro Helvetia i Zaklada Kultura nova.

 

 

Radno vrijeme Galerije Spot

Pon – Pet / 16 – 20
ili prema dogovoru

 

This post is also available in: English