“Svijet vrijedan gledanja” Slavke Pavić u Galeriji Kranjčar

 

“Svijet vrijedan gledanja” 

70 godina fotografije Slavke Pavić  

15. 7. – 31. 8. 2021.

 

 

 Galerija Kranjčar na Kaptolu punih je petnaest godina jedno od ključnih mjesta zagrebačke umjetničke scene u kojoj redovito izlažu renominirani inozemni i domaći autori. Jedna od njih je i nezaobilazna figura hrvatske fotografije druge polovice 20. stoljeća – Slavka Pavić. 

Nedavno održanom izložbom u Galeriji Kranjčar, naslova Svijet vrijedan gledanja, Slavka Pavić obilježila je sedamdeset godina bavljenja fotografijom. 

 

Ključni trenutak u njezinom stvaralačkom opusu bilo je učlanjenje u Fotoklub Zagreb, gdje po prvi put dolazi 1951. godine potaknuta suprugom, znamenitim fotografom Milanom Pavićem. Iste godine, Slavka Pavić prvi se put svojim radom predstavila publici na Međunarodnoj izložbi umjetničke fotografije na Zagrebačkom velesajmuizloživši fotografiju Portret mladića. U svojem dugogodišnjem radu sudjelovala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te osvajala brojne nagrade i priznanja, no važan doprinos kulturno-umjetničkoj sceni, koji posebno valja istaknuti, ostvarila je još 1973. godine osnivanjem Ženske sekcije Fotokluba Zagreb, a što je realizirala uz pomoć Gjure Griesbacha. Pod pokroviteljstvom Fotosaveza Jugoslavije, dugi je niz godina djelovala i kao suorganizatorica izložbi Žene snimaju, kojima se tradicionalno obilježavao Dan žena te time jačala vidljivosti i prisutnost ženskog fotografskog djelovanja. 

Uz njezino aktivno djelovanje na fotografskoj sceni, Slavku Pavić prepoznajemo prije svega po specifično vedrom duhu i ljudskoj toplini, što ističe u predgovoru izložbe u Galeriji Kranjčar kustosica Iva Prosoli. U svojim brojnim intervjuima i izjavama, među kojima je i HRT-ov dokumentarni film uvršten u postav izložbe, Slavka Pavić s velikom skromnošću nikada ne zaboravlja isticati svoju vječitu očaranost neponovljivošću trenutka, kojeg samo fotoaparat može zabilježiti. Jedan od zidova galerije tako je sasvim opravdano ispunjen s nekoliko autoričinih misli o fotografiji, poput one: “S fotoaparatom nikad niste sami. On vas potiče na gledanje, na proživljavanje“. I sam naslov izložbe, Svijet vrijedan gledanja, nosi u sebi snažno značenje, koje se održava u otvorenosti i pažnji prema svijetu, koju Slavka Pavić pridaje dok  promatra kroz svoj objektiv. 

 

Dvanaest antologijskih crno-bijelih fotografija, nastalih u razdoblju od 1950-ih do sredine 1980-ih godina, među kojima  su nezaobilazna Kompozicija I i Kompozicija IIProlazKonjanici i druge, potvrđuju snažnu formalnu inovativnost i spremnost na eksperimentiranje s medijem kroz čitav stvaralački opus. Spoj nadrealizma i realnosti, neizbježne kada je u pitanju dokumentaristički pristup u fotografiji, ističe se i u poznatoj fotografiji Šetači iz 1957. godine koju Slavka Pavić snima očarana igrom dugih sjena koje kroje minimalističku kompoziciju geometrijskih motiva. Iako dobro poznate publici, fotografije velikog formata na zidovima Galerije Kranjčar i danas zadržavaju snažnu pripovjednu komponentu i autoričin osobni komentar vremena i stanja koje snima, potvrđujući nam da radove velikih umjetnika uvijek možemo promatrati u nekom novom svjetlu.