Novosti

Treći sastanak platforme Novi naručitelji

Na trećem online sastanku platforme Novi naručitelji koji je održan 16. 3. 2023. godine nastavili smo promišljati načine na koje ovaj međunarodno provjeren model umjetničke produkcije u javnom prostoru možemo razviti u RH, tako da građani/ke u različitim sredinama uzmu ulogu naručitelja/ca. Pogledali smo 15-tak primjera projekata Novih naručitelja koji su u proteklih 20-tak godina realizirani u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Španjolskoj, Švicarskoj, Finskoj, Švedskoj, uz manji dio projekata u Africi (Nigeriji i Kamerunu). Osvrnuli smo se na različite oblike suradnje umjetnika/ca i lokalne zajednice u predstavljenim projektima te na naručitelje koji dolaze iz različitih društvenih krugova i različitih su profesija, između ostalog i doktori/ce medicine. Ukoliko je u modelu Novih naručitelja riječ o davanju uloge naručitelja onima koji to pravo inače nemaju, je li u duhu modela to pravo dati pripadnicima viših društvenih slojeva koji si mogu priuštiti takve sadržaje, zapitali smo se. U RH je u novije vrijeme, u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu i u KBC Split na inicijativu ili u suradnji s osobljem bolnice pokrenut izlagački program – te smo primjere prepoznali kao bliske modelu Novih naručitelja jer su naručeni za prostore bolnice. U dijelu sastanka posvećenom kratkom predstavljanju članica i sredina u kojima djeluju pogledali smo video-prilog o javnoj skulpturi u Velikoj Gorici, kojeg je priredila Tea Gudek Šnajdar (predstavnica Galerije Galženica), a Vera Ćuže-Abramović (predstavnica Gradske knjižnice Požega) predstavila je Požegu i izbor projekata s lokalnom zajednicom na kojima je surađivala.

Velika Gorica, Trg Stjepana Radića; skulptura “Miroslav Krleža” autora Mladena Mikulina, privremeni postav, 2023. Foto: Tea Gudek Šnajdar

 

Požega, Stari grad, zidni oslik “Ulični svirači” grupe PožArt (voditeljica Snježana Mekić-Delić), 2015. Foto: Vera Ćuže-Abramović, 2015.

 

Nakon što smo zajedno prošli kroz Protokol Novih naručitelja, u kojem se definiraju uloge i načela rada u ovom specifičnom modelu umjetničke produkcije, kustosica Ana Kutleša iz Udruge BLOK predstavila je nagrađeni projekt udruge Muzej susjedstva Trešnjevka – Izgradnja odozdo, prvi korak u pokretanju kvartovskog muzeja zasnovanog na demokratskim načelima i uključivanju zajednice. To je prva u nizu prezentacija koje će uslijediti, u kojima će članice platforme detaljnije predstaviti sredinu u kojoj djeluju i svoj rad u njoj obzirom na potencijale formata Novih naručitelja. Ana nas je upoznala s oblicima participacije građanstva koji za virtualni fundus Muzeja donose predmete poput znački, medalja, knjižica i fotografija, iznose im priče o tim predmetima a oni ih u suradnji sa stručnjacima iz različitih područja interpretiraju na mrežnim stranicama Muzeja, kroz izložbe i druge programe stavljajući ih u širi društveni kontekst. Važno im je socijalističko nasljeđe Trešnjevke i žele se kritički baviti poviješću Jugoslavije.

Foto postava izložbe u Novoj BAZI: Srđan Kovačević

 

Prvi umjetnički program nastao iz fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka je izložba fotografija “Kiklop iz Kučerine: Trešnjevačka fotokronika” (2020.) s fotografijama koje su snimili Bogdan, Alen, Eduard, Veseljka Štefanić i Renato Bašnec iz trešnjevačke Kučerine ulice. Fotografije koje prikazuju nekoliko desetljeća života u Kučerinoj i na Trešnjevci do tada nisu bile izlagane u umjetničkom kontekstu niti njihovi autori imaju ikakve veze sa svijetom umjetnosti. Izložbu je u sklopu programa udruge “Umjetnici za kvart” kurirala Ivana Hanaček u bliskoj suradnji s Eduardom i Alenom Štefanićem i dizajnericama postava Ninom Bačun i Robertom Bratović (OAZA).

Prikupljanje fundusa za Muzej susjedstva Trešnjevka, BLOK-ova suradnica Petra Matić s donatoricom, 2022. Foto: Luka Pešun

 

U diskusiji koja je uslijedila razmotrili smo mogućnost da građani/ke sami/e, prema modelu Novih naručitelja, budu naručitelji jednog takvog muzeja te otvorili pitanje o razlici između kulturnih radnika/ca (ovdje udruge BLOK) i ostalih građana/ki kao naručitelja. Također smo ukazali na razliku između BBB kao naručitelja grafita po Zagrebu i onih koji rade prema modelu Novih naručitelja, u kojem stručna osoba kustos/ica predlaže umjetnika/cu i posreduje između njega/nje i građana/ki pri razvijanju umjetničkog prijedloga. Zaključili smo da je potrebno razraditi kriterije po kojima ćemo pojedine projekte uspoređivati s modelom Novih naručitelja, čemu ćemo se posvetiti u narednom razdoblju.

Promocija radionice „Papir koji liječi: kolaži i riječi“ (2022.) voditeljica Božene Končić Badurine i Olje Savičević Ivančević. Polaznice radionice su kroz medij kolaža i kratkih književnih formi građu iz fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka ispreplitale s vlastitim iskustvom, a na temu uvjeta rada. Svi su radovi polaznica objavljeni u fanzinu i predstavljeni na promociji uz javno čitanje priča. Radionica je prerasla u kontinuirani BLOK-ov program. Foto: Luka Pešun

 

Mnoštvo okupljeno na otvorenju izložbe „Jadrankin prvi život“ (2023.) umjetnice Božene Končić Badurina, nastale u bliskoj suradnji s Trešnjevčankom Jadrankom Klekar i temeljene na njenom životu. Jadranka Klekar od samih početaka donira za Muzej susjedstva Trešnjevka, a Božena je istraživala njezin život od siromašnog odrastanja, preko teškog školovanja i ranog ulaska na tržište rada, do posla u hotelu Laguna i sindikalnog rada. Izložba je bila postavljena u prostoru Nova BAZA udruge BLOK. Foto: Luka Pešun, 2023.

 

Prije pokretanja projekta Muzeja susjedstva Trešnjevka – Izgradnja odozdo udruga BLOK je producirala nekoliko privremenih umjetničkih intervencija u javnom prostoru Trešnjevke, u okviru programa Umjetnici za kvart koji je također bio usmjeren na Trešnjevku i temeljio se na istraživanju i društvenom angažmanu kroz umjetnost. Započet je 2016. a zaključen 2020. po pokretanju Muzeja susjedstva Trešnjevka. U periodu od 2016. do 2018. godine tematizirao je stanovanje na Trešnjevci.

Detalj jedne od klupa u zagrebačkom naselju Voltino na Trešnjevci, na koje je umjetnica Ana Kuzmanić 2017. intervenirala pločicama s različitim natpisima – natpisi su temeljeni na razgovorima koje je umjetnica vodila sa stanovnicima naselja, na arhivskom istraživanju i njenim vlastitim impresijama. Produkcija: BLOK. Foto: Damir Žižić, 2017.

 

*Naslovna fotografija: jedna od nekoliko instalacija u prostoru Parka Stara Trešnjevka koje je 2018. osmislio umjetnički duo iz Beograda Vladan Jeremić i Rena Raedle, na temelju rezidencijalnog boravka na Trešnjevci. Instalacija se sastoji od drvene piramide na čijim stranicama su klupe, kojih na Trešnjevci kronično nedostaje, a iznad njih su paneli sa stihovima i crtežima koji tematiziraju trešnjevačke transformacije i život običnog čovjeka koji se sve teže bori s kapitalističkim žrvnjem. Produkcija: BLOK u okviru programa “Umjetnici za kvart”. Foto: Rena Raedle i Vladan Jeremić