Novosti

Ured za fotografiju predstavlja drugo izdanje FOTOTXT-a!

Ured za fotografiju objavio je drugi broj časopisa FOTOTXT posvećenog temi Arhiv kao metoda, umjetnik kao arhivar. Novi broj nadovezuje se na izložbu umjetnika Sandra Đukića Arhiva kao memorijski konstrukt, koju je zagrebačka publika imala priliku pogledati u Galeriji Spot u listopadu 2019. godine. Na šezdesetak stranica, upotpunjenih zanimljivim vizualnim materijalima, FOTOTXT br. 2 predstavlja rad četvero umjetnika – Sandra Đukića, Peggy Buth, Ivana Petrovića i Božene Končić Badurina, koji svojim praksama nastoje odgovoriti na sljedeća pitanja: što je arhiv, koja je njegova uloga u današnjem društvenom i umjetničkom kontekstu, koje su posljedice umjetničkih radova koji proizlaze iz rada s arhivom i sl. Pri poimanju stvarnosti koju oblikuju mediji komunikacije, „arhiv zauzima posebno mjesto  – on je spona koja omogućuje pretpostavku da se nešto kao povijest uopće moglo dogoditi“, kako je navedeno u uvodniku.

Promocija novog broja održat će se u utorak, 3. ožujka u Galeriji Spot s početkom u 19 sati. Časopis će predstaviti umjetnici Božena Končić Badurina i Sandro Đukić, istraživač Darko Šimičić iz Instituta Tomislav Gotovac te Lana Lovrenčić iz Ureda za fotografiju.

 

 

Opsežan intervju s umjetnikom Sandrom Đukićem, na tragu istoimene izložbe, donosi niz spoznaja vezanih uz oblike sjećanja, baveći se pritom pitanjima poput istinitosti arhiva u slučajevima kada on nastaje na temelju rekonstrukcije memorije pojedinaca. Razgovor s njemačkom umjetnicom Peggy Buth povodom izložbe Vom nutzen der Angst. The politics of selection (O korisnosti straha. Politika selekcije), održane u Camera Austriji u Grazu, otkriva nam njezinu bogatu umjetničku praksu, u sklopu koje prvenstveno kombinacijom fotografije i videa stvara sliku svijeta čije su vrijednosti odavno izmijenjene i urušene. U drugom broju FOTOTXT-a predstavljamo i vizualni esej umjetnice Božene Končić Badurine koja gotovo znanstvenim postupkom stvara neutralne crteže bilježeći detalje iz prolazne svakodnevice, proizvodeći pritom inventar jedne stambene zgrade. Kao i njezini prethodni site-specific radovi, i ovaj se temelji na istraživanju arhiva te bilježenju iskustava stanara i različitih korisnika prostora. Osim aktivnog rada u Centru za fotografiju (CEF), koji je 2011. osnovao u Beogradu s fotografom Mihailom Vasiljevićem, umjetnička praksa fotografa, arhivista i umjetnika Ivana Petrovića usmjerena je i na analitičko-teorijsko područje. U ovome izdanju donosimo njegov razgovor sa slovenskim kustosom Mihom Colnerom.

 

 

Drugi broj časopisa FOTOTXT objavljen je u izdanju Ureda za fotografiju, kao dvojezično izdanje (hrv/eng). Izdavanje ovog broja financijski je realizirano vlastitim sredstvima. Časopis se može nabaviti u Uredu za fotografiju (Čanićeva 6, Zagreb), po cijeni od 20 kn (ukoliko niste u mogućnosti posjetiti nas u uredu,  javite se e-mailom na adresu info@officeforphotography.com).

 

 

Treći broj časopisa FOTOTXT koji je upravo u pripremi bit će u cijelosti posvećen izložbi neoavangardne umjetnosti Phony Smile. Language of photographic interpretation and aesthetic speculation, koju Ured za fotografiju priređuje u Fondaciji Arton u travnju 2020. Ovom izložbom Ured za fotografiju pridonijet će programu kojim se obilježava hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije.

 

 

This post is also available in: English