Novosti

Ured za fotografiju predstavlja FOTOTXT!

S prvim danima ljeta Ured za fotografiju realizirao je dugo (i potiho) planirani novi izdavački projekt – časopis pod nazivom FOTOTXT! Riječ je o periodičkoj publikaciji koja na šezdesetak stranica donosi tekstualne i vizualne materijale sa zadaćom istraživanja, interpretacije i kontekstualiziranja umjetničkih radova u mediju fotografije. Pritom je sam medij shvaćen kao “društvena praksa – aktivna i nimalo nedužna, jer mijenja našu percepciju i utječe na razumijevanje odnosa”, kako stoji u uvodniku prvoga broja.

 

 

Prvi broj FOTOTXT-a objavljen je povodom izložbe Máj/My njemačke umjetnice Stephanie Kiwitt, koja se u Galeriji Spot može razgledati do 19. srpnja te, nakon ljetne pauze, u posljednjem tjednu kolovoza (od 26. do 30. kolovoza). U prvom broju čitatelje/ice tako očekuje opsežan intervju s ovom autoricom koja u spomenutom radu bilježi posljedice što ih promjene ekonomskih odnosa imaju na stanovnike jednog post-tranzicijskog grada i njihovu svakodnevicu. Berlinska kustosica i bivša dugogodišnja glavna urednica utjecajnog časopisa Camera Austria, Maren Lübbke-Tidow, pisala je o radu Es gibt keinen Stroop-Bericht mehr (Stroopovo izvješće više ne postoji) francuske umjetnice s bečkom adresom, Tatiane Lecomte. Njezin je rad, kako navodi Lübbke-Tidow, “prožet dubokim skepticizmom u pogledu sveprisutnog medija fotografije”, a “umjetnica se uvijek iznova usredotočuje na ‘manjkavost’ tog medija – što on pokazuje ili može pokazati, a što istovremeno prikriva”. Naposljetku, u kratkom razgovoru umjetnica Ana Mušćet otkriva kako je tekao njezin rad na grafičkom romanu o slikarici Nasti Rojc, objavljenom početkom godine u izdanju zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Nasta Rojc: Ja borac temeljen je na autobiografskim zapisima i pismima Naste Rojc; prema scenariju kojeg potpisuje Leonida Kovač, Ana Mušćet izradila je opsežnu seriju kolaža kojima je “uz odabir fakticiteta, stvarala atmosferu uz povremena, suptilna upućivanja na uzajamnost vremena i prostora”, kako sama navodi u intervjuu.

 

 

U prvome su broju – objedinjene pod zajedničkom tematskom odrednicom Naše povijesti – tako okupljene tri umjetničke poetike, tri autorice koje medij fotografije koriste kako bi uputile na često nevidljive mehanizme “politike pogleda”, propitujući pritom strategije rodnih odnosa, osvješćujući poziciju i ulogu fotografije u konstruiranju povijesti i u medijaciji određene slike svijeta te, naposljetku, uzimajući ovaj medij kao poligon za emanaciju kritičkih refleksija o svijetu koji nas okružuje.

 

 

U sigurnim rukama dizajnerica Dore Bilić i Tine Müller iz bilić_müller design studija, FOTOTXT je poprimio suptilan i jednostavan, ali snažan i dojmljiv vizualni oblik. Polazeći od naslova časopisa, dizajnerice su se poigrale povezanošću slike (fotografije) i riječi (teksta) stvaranjem okruglih “rupa” koje se javljaju na pojedinim mjestima u časopisu, otkrivajući tu i tamo fragmente slike u pozadini tekstom ispunjene stranice, i obrnuto. Istom logikom oblikovana je i naslovnica časopisa, reminiscirajući oblikovnim i tipografskim rješenjem objektiv fotoaparata, koji doduše procesom izdvajanja lišava prizor okolnog konteksta, ali istovremeno (i upravo zbog toga) posjeduje moć da mijenja našu percepciju i naše razumijevanje odnosa.

 

 

Prvi broj časopisa FOTOTXT objavljen je početkom srpnja 2019. u izdanju Ureda za fotografiju, kao dvojezično izdanje (hrv-eng). Izdavanje ovog broja financijski su poduprli Goethe-Institut Kroatien i Ministarstvo kulture. Časopis se može nabaviti u Uredu za fotografiju (Čanićeva 6, Zagreb), po cijeni od 20 kn (napomena: ukoliko niste u mogućnosti posjetiti nas u uredu, slobodno se javite e-mailom na adresu uredzafotografiju@gmail.com).

Objavljivanje drugog broja očekuje se krajem ove godine.