Novosti

Vanja Bućan u Foto galeriji LANG

U Foto galeriji LANG (Langova 15, Samobor) u nedjelju, 10. prosinca u podne otvara se izložba Vanje Bućan pod nazivom Placebo / Mauerhasen, a radovi iz ove serije predstavljeni su i na aktualnoj izložbi Visons of Nature u bečkom Kunst Hausu Wien.

vanjabucan

U godinama nakon prve industrijske revolucije djelovanjem čovjeka naš se planet beskrajno promijenio i to brže negoli ikad ranije. U posljednja dva stoljeća dogodilo se nemilosrdno iskorištavanje zemljanih bogatstva što su bila gomilana tijekom miliona godina. No, ekološke katastrofe uzrokovane ekspanzionističkom politikom i ekonomskim težnjama svjetskih vladara, vlasti ili kompanija, mnogo su starije od izuma parne mašine. Ljudima je moralo izgledati očaravajuće i oslobođavajuće otkriće da su u mogućnosti osvojiti i podrediti prirodu čija je moćna snaga bila nepoznata. U vremenu i razdoblju „antropocena“, ljudske intervencije u prirodu uobičajene su i redovite. Slijedom toga odnosi između prirodnog i umjetnog česta su tema propitkivanja od strane stručnjaka, ekologa i umjetnika. Međutim, vizualna kultura još je uvijek fascinirana i inspirirana strukturama, oblicima i obrascima koji proizlaze iz prirode i pronalaze put do ljudske uporabe u svakidašnjem životu.

Umjetnica i fotografkinja Vanja Bućan propitkuje ta temeljna pitanja, jer njezin rad stalno fluktuira između dokumentarnog narativa i prikazanih slika. Štoviše, katkad je dosta teško procijeniti da li su njene slike „uzete“ ili „napravljene“; na taj način umjetnica izaziva percepciju promatrača. U seriji fotografija PLACEBO ona preispituje odnose između prirode i kulture, između prirodnog i umjetnog. Uloga čovjeka u njenim slikama uloga je objekta u prirodnom ambijentu, i to u istom odnosu kao i kad je priroda postaje objekt čovjeka. U tim performativnim fotografijama umjetno proizvedeni produkti spajaju se s prirodnom strukturom. Ipak, posredovani slikom ti objekti gube na važnosti i postaje svejedno gledamo li mjesec ili žuti balon. Slika je u digitalnoj eri sklona manipulacji, adaptaciji i retušu, i mnoge ikoničke slike koje su nalik fotografiji zapravo su konstrukcije i umjetno su složene. Fotografije u seriji PLACEBO nisu krivotvorine u tehničkom smislu, ali nas navode na pitanje što se zapravo vidi – jesu li situacije stvarne ili konstruirane, jesu li objekti na njima prirodni ili artificijelni.

S druge strane senzibilitet i interes autorice za intervencije u okolinu vidljiv je i u novom projektu MAUERHASEN, usmjeren na artificijelnu strukturu koja je izvorno imala geopolitičko značenje. Berlinski zid i svi drugi zidovi na zemlji koji, sasvim suprotno vjerskim, etničkim i ideološkim sistemima, označavaju granice, režu brutalno grad i dijele stanovništvo neprolaznom granicom. To je strana intervencija u prirodu i urbano planiranje. Stvaranjem bizarnih situacija na simboličkim dijelovima nekadašnjeg zida, umjetnica preispituje utjecaj fizičkih i mentalnih barijera u svakodnevnom iskustvu.

(tekst Mihe Colnera)

 

Vanja Bućan (1973., Nova Gorica, SLO) Trenutno živi i radi u Berlinu.

Foto galerija LANG otvorena je subotom i nedjeljom od 11 do 13 te od 16 do 19 sati. Izložba Vanje Bućan otvorena je od 10. do 17. prosinca te od 14. siječnja do 4. veljače 2018.