Novosti

Galerija Arhiv TD Petra Dabca

 

 

Galerija Spot i Ured za fotografiju najavljuju izložbu Galerija Arhiv TD Petra Dabca. Otvorenje izložbe održat će se 23. 11., pri čemu će izložbeni prostor za posjetitelje biti otvoren od 17.00 do 20.00 sati uz obavezno pridržavanje epidemioloških uputa.

Trajanje izložbe: 23. 11. – 11. 12. 2020.

 

Upustiti se u “avanturu” vođenja privatne galerije ponekad se kulturnjacima čini kao jedini način djelovanja u vlastitoj sredini. A ponekad je pak ona rezultat sinergije okoline, trenutka, mogućnosti i kulturne klime u društvu. Možda je neka mješavina između ove dvije krajnosti, specifična situacija kojoj svjedočimo ranih osamdesetih u Zagrebu, navela Petra Dabca da sa suradnicima pokrene fotografsku galeriju. Mnogo godina kasnije on će napisati: “Početkom 1980. okupila se u Arhivu Toše Dabca u Ilici 17 grupa umjetnika s ciljem da utemelji u dijelu prostora galeriju za fotografiju ARHIV TD. Skupinu su činili Petar Dabac – fotograf, Albert Goldstein – književnik i urednik u GZH-u, Ivan Picelj – slikar koji je izmislio ime ARHIV TD, Nenad Popović – urednik i izdavač, Slobodan Tadić – fotograf i Mladen Tudor, također fotograf.”
Gotovo pedeset izložbi domaćih i stranih autora raznih generacija, od onih redovitih Toše i Petra Dabca, preko izložbi, primjerice, Josipa Klarice i Mladena Tudora, do inozemnih gostovanja Chrisa Bella i Manfreda Willmanna, zagrebačka je publika mogla vidjeti u uskom hodniku u Ilici. Danas, kada je ovo tek jedan od kulturnih prostora koje smo gotovo zaboravili, ponovno mu se vraćamo. Izložbom u jednom drugom privatnom prostoru posvećenom fotografiji postavit ćemo stoga pitanje što je potrebno da bi se kultura i umjetnost jedne sredine razvijale, koliko smo prostora za kulturu izgubili i zašto je važno da se izgubljenih sjećamo, postojeće čuvamo te nove osvajamo.

 

Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti dio bogate dokumentaciju vezane uz rad galerije, brojne fotografije nastale za vrijeme otvaranja pojedinih izložbi, pročitati tekstove koji su izložbe pratili te radove nekih od autora koji su u galeriji izlagali, kao što su Manfred Willmann, Miro Švolik, Josip Klarica i drugi.

 

Petar Dabac (Zagreb, 1942.) jedan je od najznačajnijih hrvatskih fotografa. Njegov fotografski rad započinje 1960. godine u ateljeu njegova ujaka, Toše Dabca. Razmatrajući njegovo stvaralaštvo, koje se proteže preko pola stoljeća, Dabac se otkriva kao svestran umjetnik, neiscrpne znatiželje i ljubavi prema fotografiji.
Osim kao umjetnik, značajan je i kao kulturni radnik. Nakon smrti Toše Dabca, preuzima atelje i brine o njegovoj ostavštini. Jedan je od pokretača te član uredništva časopisa za fotografiju SPOT (1972.-78.). Od 1990. do umirovljenja, predaje fotografiju na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani.
Izlagao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je dobitnik brojnih fotografskih nagrada i priznanja.

 

Fotografska galerija Arhiv TD osnovana je 1980. godine. U prostoru u Ilici 17 djeluje do 1998. godine. U tom periodu u galeriji je prikazano 48 fotografskih izložbi domaćih i stranih autora.

 

U sklopu popratnog programa izložbe Galerija Arhiv TD Petra Dabca, Ured za fotografiju priređuje razgovor o fotografskoj sceni Zagreba krajem sedamdesetih te osamdesetih godina 20. stoljeća te promociju časopisa Fototxt br. 3 posvećenog konceptualnim praksama u hrvatskoj fotografiji.
Uz izložbu, Ured za fotografiju objavit će studijsku monografiju posvećenu Galeriji Arhiv TD.
Razgovor i promocija Fototxta održat će se online u prosincu 2020., a promocija studijske monografije Galerija Arhiv TD Petra Dabca u veljači 2021. godine.

 

Realizacija izložbe i studijske monografije omogućeni su sredstvima Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu.

_

Radno vrijeme Galerije Spot:
Pon – pet / 16 – 20 ili prema dogovoru

 

*Naslovna fotografija: Petar Dabac u galeriji Arhiv TD, foto Tone Stojko, 1982.

This post is also available in: English