O nama

 

  Ured za fotografiju 

  Čanićeva 6

  10000 Zagreb

  info@officeforphotography.com

RADNO VRIJEME / OPENING HOURS
pon – pet / Mon – Fri 16 – 20
ili prema dogovoru / or by appointment

 

 

 

 

 

Ured za fotografiju (UzF) je neprofitna nevladina udruga iz Zagreba osnovana 2013. godine. U svom je radu orijentirana k istraživanju, razvoju, promociji i kontekstualiziranju inovativnih umjetničkih praksi na polju fotografije i novih medija te praksi koje potiču pozitivne društvene promjene i inkluzivnost. Programi koje UzF provodi oslanjaju se na znanstveno-istraživački i umjetnički rad, a tematski i sadržajno prate aktualne probleme iz područja fotografije i novih medija, avangardnih umjetničkih praksi, teorije umjetnosti i filozofije. Svrha UzF-a je podizanje opće pismenosti izraza slikom, promoviranje i kontekstualizacija fotografskih i novomedijskih umjetničkih radova, produkcija novih umjetničkih ostvarenja, stvaranje novih znanja i produkcija umjetničkih radova te sustavno razvijanje teorije fotografije.

Programi i aktivnosti koje provodimo razvijane su u skladu s vrijednostima UzF-a, a to su autonomno, kritičko, refleksivno i proaktivno djelovanje kroz otvorenost, inovativnost i kreativnost u radu i promišljanju radi valorizacije, (re)interpretacije i očuvanja kulturne i umjetničke fotografske baštine.

Misija UzF-a je razvijanje produkcije i distribucija umjetničkih radova i projekata te istraživačkih, znanstveno-stručnih i participativnih programa na području suvremene kulture i umjetnosti radi prezentiranja, kontekstualiziranja i razvijanja teorije fotografije i novih medija. Misija UzF-a je “borba za napredne ideje, nova shvaćanja i istraživački duh u oblasti fotografije”. (SPOT, br. 1, 1972.)

 

UzF čine:

Sandra Križić Roban, predsjednica

Ena Grabar, dopredsjednica

Tena Starčević, tajnica

 

Osnovne aktivnosti Ureda za fotografiju:

 

  • Web portal Suvremena hrvatska fotografija okuplja autore i radove avangardne, konceptualne i suvremene umjetničke prakse u polju fotografije, te objavljuje intervjue i osvrte. Portal su 2009. godine pokrenule Ana Opalić i Gabrijela Ivanov koje su ga kroz udrugu K-ZONA vodile do 2013., kada uređivanje portala preuzima Ured za fotografiju.

 

  • Galerija Spot (Čanićeva 6, Zagreb) djeluje od 2015. godine. U sklopu programa realiziraju se samostalne i manje skupne izložbe, predavanja, čitalačke grupe, razgovori i diskusije na temu fotografije. Savjet Galerije Spot jednom godišnje donosi odluke o izložbenom programu, na temelju otvorenog poziva i izravnog dogovora s umjetnicima. Sve novosti vezane uz program Galerije Spot mogu se pratiti ovdje, a fotodokumentacija izložbi realiziranih od 2018. godine dostupna je ovdje.

 

  • Izdavaštvo Ureda za fotografiju rezultiralo je objavljivanjem nekoliko fotografskih knjiga i monografija, a od 2019. godine pokrenut je i časopis Fototxt, koji objavljujemo dvaput godišnje. Sva naša izdanja su dvojezična (hrvatski/engleski). Više informacija o pojedinim izdanjima može se pronaći na sljedećoj poveznici.

 

Rad Ureda za fotografiju podržavaju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Program Kreativna Europa Europske unije. Pojedine izložbene i izdavačke programe financijski su poduprli i Goethe-Institut Kroatien, Pro Helvetia, Kontakt. Art Collection – Erste Group / ERSTE Foundation, ifa – Institut für Auslandsbeziehungen.

 

KulturaNova

 

UredZaUdruge

Print

 

                               

Ured za fotografiju
Čanićeva 6, 10000 Zagrebe. info@officeforphotography.com
t. +385 1 377 8229

OIB: 46126976851
Registarski broj udruge: 21010047
RNO: 0247125

 

This post is also available in: English