O nama

Ured za fotografiju / Galerija Spot
Čanićeva 6
10000 Zagreb

info@officeforphotography.com

_


Ured za fotografiju
(UzF) je neprofitna nevladina udruga iz Zagreba osnovana 2011. godine. U svom je radu orijentirana k istraživanju, razvoju, promociji i kontekstualiziranju inovativnih umjetničkih praksi na polju fotografije i novih medija te praksi koje potiču pozitivne društvene promjene i inkluzivnost. Programi koje UzF provodi oslanjaju se na znanstveno-istraživački i umjetnički rad, a tematski i sadržajno prate aktualne probleme iz područja fotografije i novih medija, avangardnih umjetničkih praksi, teorije umjetnosti i filozofije. Svrha UzF-a je podizanje opće pismenosti izraza slikom, promoviranje i kontekstualizacija fotografskih i novomedijskih umjetničkih radova, produkcija novih umjetničkih ostvarenja, stvaranje novih znanja i produkcija umjetničkih radova te sustavno razvijanje teorije fotografije.

Od 2019. godine tim UzF-a čine Sandra Križić Roban, Lana Lovrenčić, Jelena Pašić i Nika Petković. Programi i aktivnosti koje provodimo razvijane su u skladu s vrijednostima UzF-a, a to su autonomno, kritičko, refleksivno i proaktivno djelovanje kroz otvorenost, inovativnost i kreativnost u radu i promišljanju radi valorizacije, (re)interpretacije i očuvanja kulturne i umjetničke fotografske baštine.

Misija UzF-a je razvijanje produkcije i distribucija umjetničkih radova i projekata te istraživačkih, znanstveno-stručnih i participativnih programa na području suvremene kulture i umjetnosti radi prezentiranja, kontekstualiziranja i razvijanja teorije fotografije i novih medija. Misija UzF-a je “borba za napredne ideje, nova shvaćanja i istraživački duh u oblasti fotografije”. (SPOT, br. 1, 1972.)

Osnovne aktivnosti Ureda za fotografiju:

  1. Web portal Suvremena hrvatska fotografija (croatian-photography.com) okuplja autore i radove avangardne, konceptualne i suvremene umjetničke prakse u polju fotografije, intervjue i osvrte. Portal su 2009. godine pokrenule Ana Opalić i Gabrijela Ivanov koje su ga kroz udrugu K-ZONA vodile do 2013., kada uređivanje portala preuzima tim Ureda za fotografiju.
  1. U Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb) Ured za fotografiju realizira izložbene projekte i organizira događanja. Sve novosti vezane uz program Galerije Spot mogu se pratiti ovdje, a fotodokumentacija izložbi realiziranih u 2018. godini dostupna je ovdje.
  1. Izdavačke aktivnosti Ureda za fotografiju rezultirale su objavljivanjem nekolicine fotografskih knjiga i monografija. Više informacija o pojedinim izdanjima može se pronaći na sljedećoj poveznici.

*Rad Ureda za fotografiju podržavaju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Program Kreativna Europa Europske unije. 

KulturaNova

Grad Zagreb
UredZaUdruge
Print

forgotten_heritage_logo

UzF čine:

Sandra Križić Roban
Zrinka Kolarić
Lana Lovrenčić
Ana Opalić
Jelena Pašić
Nika Petković
Hrvoje Slovenc
Ivana Vučić

 

Ured za fotografiju
Čanićeva 6, 10000 Zagreb
e. info@officeforphotography.com
t. +385 1 377 8229
OIB: 46126976851
Registarski broj udruge: 21010047
RNO: 0247125

This post is also available in: English