Novosti

50 godina Studija snimanja

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu će u petak, 29. studenoga, svečano obilježiti 50. obljetnicu Studija snimanja. Svečanost će započeti u 17 sati na pozornici Akademije na Trgu Republike Hrvatske 5, uz prigodni program i promociju monografije 50 godina Studija snimanja 1969. – 2019., čiji je urednik profesor Silvestar Kolbas. Monografija, kroz tekstove prof. dr. art. Enesa Midžića i ostalih nastavnika Odsjeka, detaljno predstavlja povijest i razvoj ove značajne filmske profesije i akademskog studija, koji je 1969. godine utemeljio vrsni snimatelj i profesor Nikola Tanhofer.

 

 

Studij snimanja bitno je i naglo promijenio ukupnu sliku jedne profesije, a i umjetničkog i stručnog područja na kojem djeluje. Generacije akademskih snimatelja školovanih na Akademiji dramske umjetnosti donijeli su svježu energiju, znanje i ideje, potrebne u trenutku u kojem hrvatska kinematografija i rastući medij televizije, nisu više mogli crpiti svoju inspiraciju i snagu u sporadičnom regrutiranju i samoobrazovanju filmskih i televizijskih snimatelja. Studij, koji je profesor Tanhofer razvijao, zasigurno je oplemenio sliku hrvatske kinematografije i televizije. Danas se Studij snimanja odvija na dvjema razinama koje podrazumijevaju trogodišnji preddiplomski studij te dvogodišnji diplomski studij. Diplomski studij Snimanja čine tri usmjerenja i to: Filmsko snimanje i videosnimanje, Fotografija te Oblikovanje svjetla. Temelj studija čini praktični umjetnički rad u kojem se primjenjuje usvojeno filmsko teorijsko znanje i stječe iskustvo u kreativnoj uporabi tehnike i tehnologije.

Svečanost će se nastaviti u 19 sati uz otvaranje izložbe pod nazivom 50 godina Studija snimanja, u ADU Galeriji f8 (Trg Republike Hrvatske 8). Izložba će predstaviti fotografije iz akademskih filmova koje su snimali studenti prve generacija studija snimanja, a čiji kustos je povjesničar umjetnosti prof. Želimir Koščević. Na izložbi će se također moći pogledati i pedesetak kratkih studentskih filmova te dokumentarne fotografije koje prikazuju povijest studija od 1969. godine do danas.
Izložba ostaje otvorena do 13. prosinca. Radno vrijeme ADU Galerije f8 je radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.

Partner obljetnice je Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

 

Kustos izložbe:
prof. Želimir Koščević

Izbor kratkih filmova:
red. prof. art. Silvestar Kolbas

Likovni postav izložbe
pred. Bojan Mrđenović

Dizajn vizualnih komunikacija
Roko Jurjević i Ivan Klanac – Plac studio

Voditeljica ADU Galerije f8
doc. art. Jelena Blagović