Novosti

Ana Mušćet “Horizont” u Galeriji Spot

 

29. 11. – 17. 12.2021.

 

 

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe Horizont, umjetnice Ane Mušćet.  Na izložbi će po prvi put biti prezentirani fragmenti njezinog trogodišnjeg umjetničkog istraživanja na području Vukovarsko-srijemske županije, a koje se odnosi na nestale i zatočene osobe tijekom Domovinskoga rata.  

Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 29. 11., pri čemu će izložbeni prostor za posjetitelje biti otvoren od 18.00 do 21.00 sat.

 

Pogled se srcem Panonske nizine – Srijemom, prostire slobodno, nesputano. Neopterećeno klizi plohama krajolika i odvažno prodire u dubinu, suvereno hvata udaljenosti, kao da mu nema kraja ni početka. Beskonačan pogled, vječan kao i materija koju osvaja. U ravničarskom pejsažu koegzistiraju blizine i daljine, raspršuju se statičnim prostranstvima, čineći da se ono što je daleko doima bližim, nadohvat ruke. 

Pa ipak, sveobuhvatnost pogleda tek je privid, iluzija, jer ovo je prostor nevidljivog, skrivenog, nestalog. Kraj koji je nastanjen još od neolitika, već osam tisuća godina upija i taloži tragove ne samo geoloških razdoblja, već i fragmente i ostatke ljudskog postojanja. U posljednjem ratu koji se odvio na ovome tlu nestalima se smatraju 1853 osobe: za 1455 nije poznata njihova sudbina, dok je za 398 osoba nepoznato mjesto ukopa posmrtnih ostataka. 

 

Rad pod nazivom Horizont polazi od jednog konkretnog pejsaža kao tihog arhiva iskustava i sjećanja, kao mjesta u kojem je ono što je nestalo i dalje konstantno prisutno. Polazeći od činjenica o nestalim i nasilno odvedenim osobama tijekom Domovinskog rata, Horizont nastoji u dezorijentirajućem krajoliku, u kojem su nataloženi tragovi individualnih i kolektivnih sudbina, uspostaviti smjerokaze, otvoriti mogućnosti za drugačiji pogled, pripremiti oko da vidi na nov način, da traga za onime što mu izmiče, što nije u vidokrugu. Sastavljen od niza fotografskih kolaža, Horizont gradi, opisuje, stvara novi tip gledanja. Fotografija – koja često ima presudnu ulogu u procesima dokumentacije i identifikacije – ovdje je dio predodžbe, imaginacije. U njoj je prizor izlomljen, pun rezova, ali i spojnica, linija u kojima se dodiruje ono neočekivano. Poput povjerljivog svjedoka, fotografija čeka da se njezine riječi interpretiraju, da se njezina sintaksa formira kako bi se u njoj pronašla značenja, baš kao što i praznina čeka da ju se ispuni smislom. 

 

Jelena Pašić 

 

Ana Mušćet (1981.) magistrirala je 2016. na Odsjeku za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Slavomira Drinkovića, s najvećom pohvalom Summa Cum Laude. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pri Odsjeku za hrvatski jezik i književnost, i ruski jezik i književnost magistrirala je 2010. godine. Dobitnica je nekoliko stipendija za izvrsnost, finalistica je Essl Art Award nagrade za 2015. godinu, dobitnica je Posebne rektorove nagrade te dviju Dekanovih nagrada za uspješnost u radu. Za rad o Golom otoku, Na promjenu zraka, stručni žiri predvođen američkim umjetnikom Geryjem Hillom dodijelio joj je 2015. Freedom Award na VII Passion for Freedom festivalu u Londonu. Dobitnica je Posebnog priznanja za ostvarenje od međunarodne važnosti, Dies Academicus 2015. Stipendistica je nizozemskog Woman Education Funda. Na 25. slavonskom biennaleu 2016. osvaja Grand Prix za rad Zastave, a 2017. i Nagradu publike na istoj izložbi. Godine 2019., Zaklada Adris dodijelila joj je nagradu u kategoriji Stvaralaštvo. Radovi joj se nalaze u zbirkama suvremene umjetnosti u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, Galeriji umjetnina u Splitu, a od 2020. u fundusu Galerije Antun Augustinčić. Umjetnička je suradnica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu. 

 

Autorice izložbe:

Ana Mušćet

Jelena Pašić

OAZA 

 

Umjetničko istraživanje i izložba realizirani su uz podršku:

 

Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske 

Grada Zagreb 

Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila 

Vukovarske majke 

Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora

Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu 

Uprave za zatočene i nestale, Ministarstvo hrvatskih branitelja 

Uprave za zatočene i nestale, Područna ispostava Istok

 

This post is also available in: English