Novosti

Čitalačka grupa na temu polaroida

 

Ured za fotografiju poziva na sudjelovanje u čitalačkoj grupi, koja je dio popratnog programa izložbe Polaroid Land Rina Efendića.

Čitalačka grupa sastat će se u ponedjeljak, 12. travnja u 18 sati putem Zoom-a.

Mnogo prije nego što su polaroidi svojim izblijedjelim bojama počeli izazivati nostalgiju i prizivati žudnju za analognim vremenima, u trenutku izuma, polaroid-kamere smatrale su se revolucionarnim bljeskom tehnologije, koji je kasnije označio početak nove ere u fotografiji. Uz brojne fotografe koji su u nekoj fazi svoje umjetničke karijere snimali polaroide, filmski redatelji su također istraživali ovaj mediji i koristili ga kao sastavni dio svojih kreativnih istraživanja. Za njemačkog redatelja i fotografa Wima Wendersa, polaroidi su postali sastavni element njegovih promišljanja stvarnosti, što je posebno vidljivo u filmu Alisa u gradovima (Alice in den Städten, 1974.), gdje pratimo putovanje Philipa Wintera, novinara razočaranog životom, koji opsesivno snima polaroide kako bi pokušao pronaći smisao vlastitih iskustava.

 

U sklopu čitalačke grupe, razgovarat ćemo o Wendersovom filmu Alisa u gradovima, te o odabranim esejima na temu “polaroidne slike kao predmeta“ te statusnog simbola jednog vremena.

 

Sudjelovanje na čitalačkoj grupi potrebno je prijaviti na e-mail adresu info@officeforphotography.com, najkasnije u petak, 9. travnja (do kraja dana). Nakon prijave, svakom sudioniku/ci bit će poslani odabrani tekstovi koje je potrebno pročitati prije održavanja čitalačke grupe.