Novosti

Čitalačka grupa u Galeriji Spot: “Banalnost pogleda“

 

Ured za fotografiju poziva na sudjelovanje u čitalačkoj grupi, koja je dio popratnog programa izložbe Stilske vježbe Jake Babnika.

Čitalačka grupa sastat će se u srijedu, 6. listopada u 18 sati u Galeriji Spot. 

 

 

Francuski književnik Raymond Queneau u svom epohalnom djelu “Stilske vježbe“ iz 1947. godine opisao je nekoliko svakodnevnih banalnih prizora, parodirajući ih u 99 lingvističkih varijacija. Osebujni književni stil sudionika nadrealističkog pokreta, ostao je zapamćen po crnom humoru, igri riječima te vječitom potragom za novim jezikom u trajnom nastajanju, koji razbija stilske i gramatičke dogme.

Umjetnik Jaka Babnik, istoimenom izložbom u Galeriji Spot, upravo po principu stilskih vježbi nastoji istražiti različite kriterije i alate koji u tehničkom i formalnom smislu određuju kvalitetnu fotografiju ili umjetničko djelo. S određenom dozom ironije i humora, Babnika zanimaju fotografije, koje s obzirom na naučene kulturne i estetske kodove, prema riječima kustosa “djeluju privlačno i formalno savršeno, no promatrane zasebno, možda ne sadrže nikakvu posebnu poruku.“ 

Na tragu pitanja koja umjetnik postavlja publici ovim radom, kao na primjer  “Što fotografiju čini dobrom i efektnom?“ ili “što je fenomen naučene predvidljivosti?“ na čitalačkoj grupi razgovarat ćemo o pitanju banalnosti, kao estetskoj kategoriji i načinu percipiranja stvarnosti, ali i o fascinaciji svakodnevnim, naizgled običnim motivima, koji se nerijetko nalaze u fokusu brojnih umjetnika.

 

Na čitalačkoj grupi razgovarat ćemo o ulomcima iz knjige Raymonda Queneaua, tekstovima Victora Burgina i Eugenie Shinkle te o često zaboravljenoj umjetničkoj knjizi Sophie Calle, “Suite Vénitienne“.

 

Sudjelovanje na čitalačkoj grupi potrebno je prijaviti na e-mail adresu info@officeforphotography.com, najkasnije u utorak, 5. listopada (do kraja dana). Nakon prijave, svakom sudioniku/ci bit će poslani odabrani tekstovi koje je potrebno pročitati prije održavanja čitalačke grupe.