Novosti

Ivona Vlašić i Luko Piplica: S druge strane pejzaža

19.05. – 11.06. 2016., Galerija Forum, Teslina 16.

Unutar dubrovačke suvremene likovne scene, čija je jedna od bitnih odrednica reagiranje na prostorno okruženje, Ivona Vlašić i Luko Piplica njeguju svoju specifičnu poetiku.
Uz pitanja o različitim načinima percepcije ambijenta, odnosa prema prirodi i samom vremenu koje, sažeto u prirodne pojave, dobiva nešto sporiji tijek, Ivona Vlašić vrlo diskretno i nenametljivo, dodiruje i dubrovački društveni moment.

 

Ivona Vlašić, Horizonti

 

Odnos prema pejzažu koji ga okružuje i sustavno preispitivanje likovnih konvencija dvije su ključne odrednice stvaralaštva Luka Piplice. Čempresi, more, masline i drugi opipljivi signali dubrovačkog i konavoskog kraja za koji je neopozivo vezan, prepoznatljiva su prva razina pri uranjanju u slojevitost njegovih djela koja ispod vizualne profinjenosti i liričnosti nerijetko problematiziraju egzistencijalna pitanja – nemoć, nesigurnost te upitanost o smislu i mogućnosti komunikacije.

 

05-Luko-Piplica-Maja-Sofija

Luko Piplica, Maja Sofija

 

U Galeriji Forum dubrovački umjetnici predstavljaju izbor videoradova i fotografija nastalih u proteklih desetak godina s nekoliko novih radova nastalih upravo za ovu izložbu. /…/
/…/ U radovima Ivone Vlašić i Luka Piplice pejzaž, shvaćen široko, kao prostorno okruženje s prevladavajućim elementom prirode, funkcionira kao nositelj složene osobne priče koja uvijek ima širi kontekst. Ivona Vlašić zahvaća pojam cikličkog mediteranskog vremena, prostorne izolacije dubrovačke sredine i odumiranja gradskog života usljed negativnih implikacija turizma, a Luko Piplica kroz prizore konavoskih čempresa progovara o odnosu prema samom području umjetnosti.
Pojačana percepcija nužan je preduvjet i okidač za nastanak djela, a kada je promatrač već zaveden pročišćenim kompozicijama, biranim vizurama i liričnim nabojem, postupno se otkriva i onaj tamniji međuprostor s druge strane pejzaža, kojim se i Ivona Vlašić i Luko Piplica sustavno bave…

Rozana Vojvoda (iz predgovora izložbi)

 

Izložba se otvara 19.05. u 19 sati i ostaje otvorena do 11.06.2016.

Kustosica izložbe: Rozana Vojvoda